Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Lühend FIE ei pea paberitel kajastuma

  Alles see oli, kui ühest telefonikataloogifirmast helistati ja küsiti, et kas firma Olavi Kärsna FIE ikka veel töötab? Ja Hansapanga infotelefonist räägitakse tõsise moega, et äriregister ei ole mitte äriregister, vaid juriidiliste isikute register, ja alles siis, kui inimene ennast seal registreerib, saab temast päris ettevõtja ? juriidiline ettevõtja. Nii-öelda vaikimisi eeldatakse, et ettevõtja tähendab firmat.
  Äriseadustiku paragrahvide 1 ja 2 järgi (ja meeles pidades tsiviilseadustiku üldosa seadust) võivad ettevõtjaks olla kas füüsilised või juriidilised isikud. Viimaseid nimetatakse selles kontekstis äriühinguteks.
  Paragrahvis 8 on aga öeldud, et füüsilisest isikust ettevõtja ärinimi peab sisaldama ettevõtja ees- ja perekonnanime ning ei või sisaldada äriühingule viitavat täiendit ega lühendit. Vaid talupidajatele on lubatud ärinimi, mis ei pea sisaldama nende ees- ja perekonnanime, kuid siis peab ärinimes sisalduma talu nimi.
  Paragrahvis 9 öeldakse, et äriühingu ärinimi peab vastavalt ühingu liigile sisaldama täiendit täisühing, usaldusühing, osaühing, aktsiaselts või ühistu. Seda võib asendada sobiva lühendiga: TÜ, UÜ, OÜ, AS. See peab olema nii sellepärast, et paragrahvi 12 kohaselt ei või ärinimi olla eksitav muu hulgas ka ettevõtja õigusliku vormi osas.
  Kas keegi on näinud näiteks kirjutatavat JIE OÜ Traks & Pyxid? JIE nagu juriidilisest isikust ettevõtja? Ilmselt ei ole, sest seda pole vaja, kuna OÜ näitabki ära ettevõtja õigusliku vormi.
  Kui ma aga kirjutan arvele lihtsalt Olavi Kärsna, kas kellelgi tekib arusaamatusi minu kui ettevõtja õigusliku vormi osas? Kui ma lisan oma nimele OÜ, siis on tegemist eksitamisega, sest sellist osaühingut ei ole esialgu olemas. Kui kirjutan ainult oma nime, on kõik korras.
  See, et ma ettevõtja olen ehk siis ettevõtlustulu teenida üritan, peaks arve saajale juba niigi selge olema. Füüsilisest isikust ettevõtjate ainus võimalik eksisteerimise viis on inimene. Äriühingul on võimalikke vorme mitu, sellest ka need täheühendid.
  Ärinimi, mis sisaldab midagi lisaks isiku ees- ja perekonnanimele, tuleb registreerida äriregistris, maksuametis registreeritud ettevõtjad ei tohi ametlikel paberitel oma nimele tegelikult midagi juurde pookida. Ja kuna inimese puhul on alati tegemist ühe ja ainsa reaalse isikuga, ei muuda nimele FIE lisamine midagi.
  Kõigi oma kohustuste eest vastutab inimene kogu oma varaga ja kuigi pangad lubavad arvet avada kas isikukonto numbri või äriregistri koodiga, on kogu raha lõppude lõpuks ikka lihtsalt inimese oma.
  Nii et vastus on: ei pea.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Tiit Kolde: iga idee, mis tõstab turvatunnet, on kuldaväärt
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
Liisi Kirch: investeerimine on meeskonnasport. Seda on investor Toomase edus tunda
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Juhtide piiratud aeg teeb värbamise kalliks
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Fermi Energia astus esimese sammu Ukrainas
Kui kõik kulgeb plaanipäraselt, toodab Fermi Energia 10 aasta pärast Ukrainas elektrit. Koostööleping on sõlmitud ja väikereaktorite tehnoloogiat on Ukrainal põhjust kaaluda küll, ütles hommikuprogrammis Fermi Energia juht Kalev Kallemets.
Kui kõik kulgeb plaanipäraselt, toodab Fermi Energia 10 aasta pärast Ukrainas elektrit. Koostööleping on sõlmitud ja väikereaktorite tehnoloogiat on Ukrainal põhjust kaaluda küll, ütles hommikuprogrammis Fermi Energia juht Kalev Kallemets.
Erakonnad purelevad maksude kallal: tulumaks jääb enim hambu
Kaks valitsusliidu erakonda koos uue väikeparteiga jäid suurimale erimeelsusele üksikisiku tulumaksu küsimuses, kuid saavutasid muude maksudega hämmastava üksmeele saates „Poliitikute töölaud“.
Kaks valitsusliidu erakonda koos uue väikeparteiga jäid suurimale erimeelsusele üksikisiku tulumaksu küsimuses, kuid saavutasid muude maksudega hämmastava üksmeele saates „Poliitikute töölaud“.

Olulisemad lood

Miljardid või üldse mitte midagi: kuidas riigid Eesti ümber ettevõtteid toetavad Millised on Eesti toetused?
Kasvanud energiakuludega aitavad ettevõtjatel rohkem toime tulla riigid, mis asuvad Ukrainale lähemal – mida kaugemale põhja poole, seda väiksemaks toetused jäävad.
Kasvanud energiakuludega aitavad ettevõtjatel rohkem toime tulla riigid, mis asuvad Ukrainale lähemal – mida kaugemale põhja poole, seda väiksemaks toetused jäävad.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.