• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Riigikontroll:toetuste paralleelne maksmine on suureks probleemiks

  Riigikontrolli hinnangul on suureks probleemiks toetuste paralleelne maksmine nii riigi kui ettevõtjate poolt.

  Riigikontroll auditeeris, kuidas riik maksab tööl tervisekahjustuse saanud inimestele hüvitist. See on riigi kohus tööandja likvideerimise korral. Summad, mida jagab sotsiaalministeerium, on aasta-aastalt üha suurenenud ning Riigikontrolli arvates osalt põhjendamatult.
  Suureks probleemiks on toetuste paralleelne maksmine: praegu võib tervisekahjuhüvitise saaja võtta samaaegselt vastu ka vanaduspensioni või sooduspensioni eriti rasketes tingimustes töötamise eest ning puuetega inimestele mõeldud toetusi.
  Mõningatel juhtudel maksavad kahjuhüvitist ettevõtja(d) ja ka riik. Ei ole aga maandatud risk, et riik võtab endale kahjuhüvitise maksmisel suuremad kohustused, kui on õigustatud. Riigikontroll soovitas kehtestada ühtse metoodika, mille alusel jaotuks kahjuhüvitise ja lisakulutuste maksmise kohustus erinevate maksjate vahel.
  Täiesti lubamatuks peab Riigikontroll olukorda, kus kahjuhüvitist saavad ka need inimesed, kes jätkavad töötamist tervist kahjustanud tingimustes. Sellisel juhul võib inimese töövõime aja jooksul veelgi väheneda ning riigil tuleb hüvitada üha suuremaid summasid. Praegu ei kontrolli keegi, kas inimene jätkab töötamist tervisekahjustuse põhjustanud alal.
  Peale ebasihipäraste kulutuste võib ette heita võrdne kohtlemise printsiibi eiramist: kuna pole nõudeid kutsehaiguse tuvastamist puudutavale dokumentatsioonile, pole ka kindel, et hüvitist määratakse ühtedel ja samadel alustel. Samuti pole sätestatud, kui palju aega peab tööandja tegevuse lõpetamisest möödas olema kutsehaiguse tuvastamisest keeldumiseks, ega kriteeriume, mille alusel kompenseeritakse lisakulutusi (sanatooriumituusikud jms).
  Tuvastatud puuduste kõrvaldamist on oodata tööõnnetus- ja kutsehaiguskindlustuse seaduse vastuvõtmisega. Uus süsteem plaanitakse käivitada tuleva aasta 1. jaanuarist.
  Tervisekahjuhüvitisele kuluvad summad on viimastel aastatel aina suurenenud: kui 1999. aastal kulus 17,5 mln, siis 2002. aastaks eraldati juba 31 mln krooni.
  Audit on osa Riigikontrolli tegevusriske käsitlevate auditite programmist, millega uuritakse riigieelarvest eraldatavate toetuste, s.o niisuguste summade maksmist, mille eest riik ei saa vastu konkreetset kaupa või teenust.
  Kontrolliaruanne on avalikustatud <#Riigikontrolli=www.riigikontroll.ee> veebilehel.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Neeme Korv: kui läheks antiutoopia asemel hoopis ... restorani
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
LHV: Coopi aktsia on ülehinnatud – aeg müüa
LHV on avaldanud uusima analüüsi Coop Panga aktsia kohta. LHV analüütikud toovad välja, et kuigi Coopi kasv vastab nende ootustele, on kolmanda kvartali kasvu ning kasumlikkuse näitajad pigem neutraalsed.
LHV on avaldanud uusima analüüsi Coop Panga aktsia kohta. LHV analüütikud toovad välja, et kuigi Coopi kasv vastab nende ootustele, on kolmanda kvartali kasvu ning kasumlikkuse näitajad pigem neutraalsed.
Plusplus Capital ootab oma meeskonnaga ühinema kontserni peajuristi
Kandideerimine kuni 07.11.2021
Kandideerimine kuni 07.11.2021
Soome mõjukas majandusjuht sai maksuparadiisi tulu varjamise eest aasta tingimisi
Soome esimese astme kohtus mõistis aastase tingimisi vanglakaristuse laevafirma Finnlinesi endisele tegevjuhile ja Nokia Matkapuhelimet endisele juhile Antti Lagerroosile ulatusliku maksupettuse eest.
Soome esimese astme kohtus mõistis aastase tingimisi vanglakaristuse laevafirma Finnlinesi endisele tegevjuhile ja Nokia Matkapuhelimet endisele juhile Antti Lagerroosile ulatusliku maksupettuse eest.