Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kutseharidus ootab ettevõtja tuge

  Standardi juhi ja Eesti Kaubandus-Tööstuskoja juhatuse liikme Enn Veskimägi sõnul on kutsehariduse ajakohasus ja kvaliteet kannatanud seetõttu, et kutsekoole on liiga palju. Ta tõi näiteks IT-valdkonna, kus täna saab haridust omandada 26 kutsekoolis, toitlustuse ja majutuse alal aga 18 õppeasutuses. Veskimägi hinnangul piisaks, kui üht eriala õpetataks 2?3 koolis. Kutseharidus tuleks muuta atraktiivsemaks, paindlikumaks ja tulemuslikumaks, leidis ettevõtja, riiklikud õppekavad peaks aga sündima koostöös ettevõtlusorganisatsioonide esindajatega.
  Veskimägi pani ette muuta kutsekoolid juriidilisteks isikuteks, mis ei allu otse ministeeriumidele ja teevad tihedat koostööd ettevõtlusorganisatsioonidega. Riikliku pearaha süsteem tuleks kehtestada lähtuvalt tööle saanute, mitte aga kooli astujate arvust, tegi ta teise ettepaneku.
  Tartu Ülikooli rektor Jaak Aaviksoo ütles, et enne ei muutu kutsehariduses midagi, kui ei lahene kaadriprobleem. Tema hinnangul võiks kutseõppeasutuse juhi palk olla 30 000?40 000 krooni, sest siis saaks sellele kohale kõrge kvalifikatsiooni ja missioonitundega inimesed. Aaviksoo sõnul ei ole meile rakenduskõrgkoolide näol teistsuguseid ülikoole vaja. Ta leidis, et Eestis võiks olla kutsekoolid, tehnikumid ja ülikoolid. ?Rakendusinsenere ja rakendusarste pole meile tarvis,? leidis ta.
  Aaviksoo oli kutsehariduse erakätesse mineku suhtes skeptiline. Süsteem tuleks tema sõnul rangelt tsentraliseerida ning palgata seda juhtima inimesed, kes tunnevad ühtviisi hästi nii haridust kui ka majandust, rääkis ta.
  Tallinna Tehnikakõrgkooli rektori Arvi Altmäe sõnul on Eesti hariduse põhiprobleemid õpilaste väljalangemine põhikoolis ja suur töötus kutsekooli lõpetajate hulgas. ?Me ei ole nii rikkad, et pikendada lapsepõlve gümnaasiumi ja ülikoolini välja,? ütles ta. Rakenduskõrgkool peab Altmäe sõnul orienteeruma tööjõuturule, kuid andma ülikooli tasemel hariduse. Keskkooli baasil 3?4 aastaga kutseharidust andvad õppeasutused on tema sõnul ülikooli tüüpi kõrgkoolid.
  Altmäe leidis, et Eestis puudub koostöö eri astmete koolide vahel. Tema sõnul võiks rakenduslik kõrgkool teha koostööd nii kutsekooli kui ka ülikooliga, kutsekool aga õpetada mõnd eriala keskkooliga ühistes ruumides. Altmäe sõnul võiks kutsekoolid anda ka kohalike omavalitsuste hallata, nagu seda on tehtud Põhjamaades.
 • Hetkel kuum
Schenker Baltikumi juht: logistikasektoris on keerulised ajad alles ees
Tavapärane konkurents ja turureeglid ei pääse logistikas esile, sest ärikeskkonda suunatakse regulatiivselt väga jõuliselt, kirjutab Schenker Baltikumi peadirektor Janek Saareoks värskes Äripäeva Infopanga logistikasektori konkurentsiraportis ilmunud kommentaaris.
Tavapärane konkurents ja turureeglid ei pääse logistikas esile, sest ärikeskkonda suunatakse regulatiivselt väga jõuliselt, kirjutab Schenker Baltikumi peadirektor Janek Saareoks värskes Äripäeva Infopanga logistikasektori konkurentsiraportis ilmunud kommentaaris.
Apple andis investoritele külma duši Suurim langus kuue aasta jooksul
Apple teatas suurimast tulude langusest enam kui kuue aasta jooksul ja süüdistas selles tarneprobleeme.
Apple teatas suurimast tulude langusest enam kui kuue aasta jooksul ja süüdistas selles tarneprobleeme.
USA tugev tööjõuturg pani aktsiaturud langema
Ühendriikide tööjõuturu ootamatult hea seis koos poole sajandi madalaima töötusega ehmatas täna aktsiaturud langema.
Ühendriikide tööjõuturu ootamatult hea seis koos poole sajandi madalaima töötusega ehmatas täna aktsiaturud langema.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Boroditš võitis Tallinnalt 90 000 eurot
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Sõda pühkis kolmandiku Ukraina majandusest
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Raadiohommikus teeme selgeks lennunduse hetkeseisu
Äripäeva raadionädala esimeses hommikuprogrammis süveneme reisilennunduse probleemidesse ning uurime, milline on eesti lennureisija lootus paremateks ühendusteks.
Äripäeva raadionädala esimeses hommikuprogrammis süveneme reisilennunduse probleemidesse ning uurime, milline on eesti lennureisija lootus paremateks ühendusteks.

Olulisemad uudised

Eelmise aasta küberprohmakad: lekkisid nii Smartpost kui ka pangad Libaarved viisid firmadest kümneid tuhandeid eurosid
Küberkurjategijad lekitasid eelmisel aastal olulisi andmeid, kollitasid ettevõtjaid lunavaranõuetega ja lollitasid võltsarvetega, selgub Riigi Infosüsteemide Ameti (RIA) küberturvalisuse aastaraamatust.
Küberkurjategijad lekitasid eelmisel aastal olulisi andmeid, kollitasid ettevõtjaid lunavaranõuetega ja lollitasid võltsarvetega, selgub Riigi Infosüsteemide Ameti (RIA) küberturvalisuse aastaraamatust.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.