Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ka Outokumpu alustas vasemüügiga

  Analoogiliselt Eesti varakapitalistidega alustas ka Outokumpu OY oma tegevust vasemüügiga, seda aga pea 80 aastat varem.
  Analoogiliselt Nokiale on ka Outokumpu OY oma nime saanud tillukesest maakohast. Nimelt asub taolise nimega mägi Ida-Soomes, milles legendi kohaselt oli peidetud suured varandused. Outokumpu ise tähendab tõlkes veidrat või imelist mäge või küngast. Kohalikud elanikud saatsid juba 1725. aastal mäe ümbrusest leitud mineraale mäekooli uurimistele, kuid selgus, et tegemist oli ka meil tuntud püriidiga, mida rahvasuus tuntakse kassikullana.
  1908. aastal leiti mäest umbes 60 km kaugusel kagus suur metallist rändrahn. Selgus, et tegemist oli väga väärtusliku vasemaagiga, mille oli sinna kandnud jää. Puurimistega tehti kindlaks, et müstiline mägi koosnebki suurest vasemaardlast. Sellest saigi alguse Outokumpu kontsern ning vasekaevanduses jätkus maaki kuni 1989. aastani. Kohe algas kaevanduse ja sulatustehase ehitus ning 1914. aastal saadeti esimesed 60 tonni metallilist vaske St. Peterburgi.
  Kompanii algusaastad olid väga vaevalised. Omanikel käisid ägedad lahingud riigiga maardla omanduse üle. Suurt huvi tundsid asja vastu ka välisettevõtted. Suurimad teened Outokumpu ellujäämisel ja väljakujunemisel oli noorel mäeinseneril Eero Mäkinenil,_tänu kellele sai Outokumpu 1924. aasta detsembris riigi omaks. Outokumpu suurim omanik Soome riik tänaseni. Talle kuulub 39,64 protsenti kontserni aktsiatest, 12,18 protsenti kuulub veel riigi sotsiaalametile.
  Kompanii tugevat välisorientatsiooni oli tunda juba 20ndatel aastatel. Vasemaaki müüdi Saksamaale ning puhast vaske Rootsi. Tänapäeval annab kontserni käibest üle 90 protsendi müük välismaal. Kontsernis töötab neljakümnes riigis üle 19 000 töötaja, neist 69 Eestis (eelmise aasta lõpu seisuga).
  Kuni viiekümnendate aastateni tegeles Outokumpu ainult vase kaevandamise ja metallilise vase tootmisega. 1954. aastal alustati nikli kaevandamist. Samal aastal avati ka tsingikaevandus, kusjuures väävlirikas tsingimaardla oli algusaastatel kompaniile väärtuslik mitte metalli, vaid hoopis väävli poolest. Mitme aasta jooksul oli Outokumpu ühtedeks suuremateks klientideks tselluloositehased, kes kasutasid väävliühendeid tselluloosi pleegitamiseks.
  Viiekümnendate aastate lõpus avastati Põhja-Soomes suur Kemi_kromiidimaardla, mis pani aluse Outokumpu roostevaba terase ja nendest valmistatud toodete valmistamisele._Teras annab umbes poole kontserni kogukäibest hõlmates umbes 10 protsenti Euroopa ja 4 protsenti maailmaturust. Sel aastal peaks turuosa isegi suurenema, sest hiljuti omandati täielikult Rootsi-Briti terasetootja AvestaPolarit aktsiapakk. Varem kuulus Outokumpule 52,4 protsenti AvestaPolarit aktsiatest. Vasetoodete turust kuulub põhjanaabrite kontsernile kümnendik. Tsingiturul on Outokumpu turusosa Euroopas 15 ning maailmas 5 protsenti.
  Lisaks toodangule müüb kontsern ka tehnoloogiat. Ta on maailma suurim vase- ja tsingitehaste pakkuja, oluline on alumiiniumitehnoloogia ning raua ning rauasulamite tehnoloogiate müük. Grupi peakorter asub Espoos.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Tiit Kolde: iga idee, mis tõstab turvatunnet, on kuldaväärt
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
Tänavune aasta on erakordne – sõda Ukrainas, kõrge inflatsioon, energiakriis ning laiemalt turvalisuse ja toimetulekuga seotud probleemid on ilmsed, samas lahendused niiväga mitte, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, If Kindlustuse juhatuse liige Tiit Kolde.
USA aktsiaturg rallis Powelli kõne peale
USA aktsiaturg rallis kolmapäeval üle 3% ülespoole, kui Föderaalreservi juht Jerome Powell viitas oma kõnes, et detsembrikuu rahapoliitika istungilt võiks oodata varasemast aeglasemat intressitõstmist. Powell lisas, et inflatsiooniga võitlemine pole veel läbi ning on tõenäoline, et intressid jäävad veel teatud ajaks kõrgele tasemele püsima.
USA aktsiaturg rallis kolmapäeval üle 3% ülespoole, kui Föderaalreservi juht Jerome Powell viitas oma kõnes, et detsembrikuu rahapoliitika istungilt võiks oodata varasemast aeglasemat intressitõstmist. Powell lisas, et inflatsiooniga võitlemine pole veel läbi ning on tõenäoline, et intressid jäävad veel teatud ajaks kõrgele tasemele püsima.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Juhtide piiratud aeg teeb värbamise kalliks
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Milrem Robotics saadab Ukrainasse 14 robotsõidukit
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Janek Stalmeister: tarneahela finantseerimise digipööre sünnib Eesti fintech-firmas
Oma varasemas tööelus neli aastat Tallinki juhtinud Janek Stalmeister tegutseb nüüd finantstehnoloogia ettevõttes SupplierPlus ning aitab luua lahendusi tarneahelate finantseerimise digipöördeks nii Eestis kui ka lähiriikides.
Oma varasemas tööelus neli aastat Tallinki juhtinud Janek Stalmeister tegutseb nüüd finantstehnoloogia ettevõttes SupplierPlus ning aitab luua lahendusi tarneahelate finantseerimise digipöördeks nii Eestis kui ka lähiriikides.

Olulisemad lood

Lahkus Tarmeko loonud Olev Nigul
Esmaspäeval, 28. novembril, suri Tartu metsakombinaadi ja Tartu mööblikombinaadi, hilisema Tarmeko grupi pikaaegne juht Olev Nigul, teatas Tartu Postimees.
Esmaspäeval, 28. novembril, suri Tartu metsakombinaadi ja Tartu mööblikombinaadi, hilisema Tarmeko grupi pikaaegne juht Olev Nigul, teatas Tartu Postimees.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.