• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ka Outokumpu alustas vasemüügiga

  Analoogiliselt Eesti varakapitalistidega alustas ka Outokumpu OY oma tegevust vasemüügiga, seda aga pea 80 aastat varem.
  Analoogiliselt Nokiale on ka Outokumpu OY oma nime saanud tillukesest maakohast. Nimelt asub taolise nimega mägi Ida-Soomes, milles legendi kohaselt oli peidetud suured varandused. Outokumpu ise tähendab tõlkes veidrat või imelist mäge või küngast. Kohalikud elanikud saatsid juba 1725. aastal mäe ümbrusest leitud mineraale mäekooli uurimistele, kuid selgus, et tegemist oli ka meil tuntud püriidiga, mida rahvasuus tuntakse kassikullana.
  1908. aastal leiti mäest umbes 60 km kaugusel kagus suur metallist rändrahn. Selgus, et tegemist oli väga väärtusliku vasemaagiga, mille oli sinna kandnud jää. Puurimistega tehti kindlaks, et müstiline mägi koosnebki suurest vasemaardlast. Sellest saigi alguse Outokumpu kontsern ning vasekaevanduses jätkus maaki kuni 1989. aastani. Kohe algas kaevanduse ja sulatustehase ehitus ning 1914. aastal saadeti esimesed 60 tonni metallilist vaske St. Peterburgi.
  Kompanii algusaastad olid väga vaevalised. Omanikel käisid ägedad lahingud riigiga maardla omanduse üle. Suurt huvi tundsid asja vastu ka välisettevõtted. Suurimad teened Outokumpu ellujäämisel ja väljakujunemisel oli noorel mäeinseneril Eero Mäkinenil,_tänu kellele sai Outokumpu 1924. aasta detsembris riigi omaks. Outokumpu suurim omanik Soome riik tänaseni. Talle kuulub 39,64 protsenti kontserni aktsiatest, 12,18 protsenti kuulub veel riigi sotsiaalametile.
  Kompanii tugevat välisorientatsiooni oli tunda juba 20ndatel aastatel. Vasemaaki müüdi Saksamaale ning puhast vaske Rootsi. Tänapäeval annab kontserni käibest üle 90 protsendi müük välismaal. Kontsernis töötab neljakümnes riigis üle 19 000 töötaja, neist 69 Eestis (eelmise aasta lõpu seisuga).
  Kuni viiekümnendate aastateni tegeles Outokumpu ainult vase kaevandamise ja metallilise vase tootmisega. 1954. aastal alustati nikli kaevandamist. Samal aastal avati ka tsingikaevandus, kusjuures väävlirikas tsingimaardla oli algusaastatel kompaniile väärtuslik mitte metalli, vaid hoopis väävli poolest. Mitme aasta jooksul oli Outokumpu ühtedeks suuremateks klientideks tselluloositehased, kes kasutasid väävliühendeid tselluloosi pleegitamiseks.
  Viiekümnendate aastate lõpus avastati Põhja-Soomes suur Kemi_kromiidimaardla, mis pani aluse Outokumpu roostevaba terase ja nendest valmistatud toodete valmistamisele._Teras annab umbes poole kontserni kogukäibest hõlmates umbes 10 protsenti Euroopa ja 4 protsenti maailmaturust. Sel aastal peaks turuosa isegi suurenema, sest hiljuti omandati täielikult Rootsi-Briti terasetootja AvestaPolarit aktsiapakk. Varem kuulus Outokumpule 52,4 protsenti AvestaPolarit aktsiatest. Vasetoodete turust kuulub põhjanaabrite kontsernile kümnendik. Tsingiturul on Outokumpu turusosa Euroopas 15 ning maailmas 5 protsenti.
  Lisaks toodangule müüb kontsern ka tehnoloogiat. Ta on maailma suurim vase- ja tsingitehaste pakkuja, oluline on alumiiniumitehnoloogia ning raua ning rauasulamite tehnoloogiate müük. Grupi peakorter asub Espoos.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Ajakirjanik: kuidas helistada Härra või Proua Pärnumaale?
Kui maavalitsused on kadunud ja omavalitsuste liit ei toimi, siis kuidas ja kellega peaks võimalik investor, ettevõtja või välispartner suhtlema, kirjutab ajakirjanik Kalev Vilgats Pärnumaa näitel.
Kui maavalitsused on kadunud ja omavalitsuste liit ei toimi, siis kuidas ja kellega peaks võimalik investor, ettevõtja või välispartner suhtlema, kirjutab ajakirjanik Kalev Vilgats Pärnumaa näitel.
Volvo Cars sihib 23 miljardi dollarist hinnasilti
Praegu Hiina autotööstusettevõttele Geely Holding kuuluv Volvo Cars teatas, et IPO tuleb hinnavahemikus 53-68 Rootsi krooni (SEK) aktsia kohta, vahendab Reuters.
Praegu Hiina autotööstusettevõttele Geely Holding kuuluv Volvo Cars teatas, et IPO tuleb hinnavahemikus 53-68 Rootsi krooni (SEK) aktsia kohta, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: LHV tulemused ja rahvapidu Tallinna börsil
Hommikuprogrammis anname ülevaate värsketest LHV teise kvartali tulemustest ning uurime, mida praegu tasub Balti börsidel osta ja müüa. LHV tulemustest teeme otsestuudios kokkuvõtte LHV Panga juhi Kadri Kiiseliga ning Tallinna börsi kuumemaid investeerimisideid kommenteerib investor ja investeerimisõpikute autor Jaak Roosaare.
Hommikuprogrammis anname ülevaate värsketest LHV teise kvartali tulemustest ning uurime, mida praegu tasub Balti börsidel osta ja müüa. LHV tulemustest teeme otsestuudios kokkuvõtte LHV Panga juhi Kadri Kiiseliga ning Tallinna börsi kuumemaid investeerimisideid kommenteerib investor ja investeerimisõpikute autor Jaak Roosaare.
Keskerakonna valimisöine galerii: absoluutne enamus libises käest
Keskerakond oli südaöise seisuga absoluutset enamust Tallinna 79-liikmelises volikogus kaotamas, ehkki Mihhail Kõlvart tegi isikliku rekordi 27737 häälega.
Keskerakond oli südaöise seisuga absoluutset enamust Tallinna 79-liikmelises volikogus kaotamas, ehkki Mihhail Kõlvart tegi isikliku rekordi 27737 häälega.