Sulev Oll • 23. detsember 2002 kell 22:00

ES Sadolin võitleb Vene turu eest

?10 miljoni liitrise aastavõimsusega Moskva tehasest tuleva toodangu praegune maht on alles käeharjutus,? sõnas ES Sadolini peadirektor Rein Reile. ?Edu toob müük ja konkurents keskmises turusegmendis on tugev?.

ES Sadolini emafirma Akzo Nobel seab Vene turu suhtes aga suuri ootusi, tänavu suvel avatud tehasega tahetakse plusspoolele jõuda juba 2005/2006 aastal. Ning viiest turust (Eesti, Läti, Leedu, Ukraina, Venemaa), kus ES Sadolin täna toodete turustamisega tegeleb, on Venemaa suurim.

Müügi suurendamise huvides muutis ES Sadolin Venemaal ka sealse müügifirma kommertsstruktuure. ?Keskendume piltlikult öeldes värvipurkide pakiruumis ringi sõitvatelt müügimeestelt hulgimüüjatele suunatutele, brändide tutvustajatele? ütles Reile. ?Seoses sellega tuli ka mõni inimene välja vahetada.?

Sadolin turustas Venemaale varem nii Raplas kui Rootsis valmistatud tooteid, nüüd on Rootsist Venemaale müüdu asendumas Moskva tehase toodanguga. ?Oleme jõudmas ka ainult Venemaale suunatud värvibrändini,? sõnas Reile.

Viimastel aastatel tegeleb ES Sadolin Venemaal aktiivselt ka reklaamiga, alates nõukogude ajast Venemaal puidukaitsevahendi sünonüümiks oleva Pinotex ja Sadolini värvidega ning lõpetades Moskva tehases Vene turu jaoks toodetava Maestro värvisarjaga.

Reile sõnul on Sadolini opereeritav Akzo Nobeli tehas Moskvas startinud hästi. ?Väga hea meel on, et pole olnud kvaliteedireklamatsioone,? sõnas Reile. ?Seni olid meie kliendid harjunud Rootsi kvaliteediga toodetega, mida me Venemaal müüsime.?

Moskva ringtee ääres asuv ettevõte integreeritud ES Sadolini struktuuri ja Eestist on Moskvasse lähetatud ka direktor. ?Olen ise ka viimasel ajal rohkem Moskvas kui meie Rapla tehases käinud,? sõnas Reile.

Pinotexi ja Sadolini kaubamärkide all tuntust kogunud ja rohkem kui 15 aastat tegutsenud ES Sadolin saab üle 100 miljoni kroonise aastakasumi. ?See aasta on olnud järjekordselt edukas,? ütles Reile, kelle sõnul ollakse kasvatud juba kolm aastat. ?Nüüd oli aga teine aasta järjest, mida võime lugeda läbi aastate parimaks,? sõnas ta.

Hetkel kuum