Virkko Lepassalu • 17. veebruar 2003 kell 22:00

Res Publica esitas avalduse kaposse

Mida erakond uurida palub, ei osanud kapo pressiesindaja, komissar Henno Kuurmann avalduse värskusele viidates veel täpsustada. Võimalik, et avalduses viidatakse võltsimisele. Res Publica ei tunnista seadusvastaseid anonüümseid annetamiseviise kirjeldavat kirja omaks, vaid peab seda konkurentide sepitsuseks.

Ühe versiooni järgi võib olla tegemist erakonna nn aparaaditöötajatele mõeldud juhisega, kuidas sponsoritega annetamise asjus läbi rääkida ning milliseid toetamisviise neile pakkuda. Et teada saada, kas Res Publica käitub vastavalt kirjale ja on nõus anonüümseid annetusi vastu võtma, korraldas ÄP eelmisel nädalal eksperimendi, milles anonüümsust palunud ärimees pakkus erakonnale annetust.

Res Publica aseesimees Ken Marti Vaheri ei lükanud telefonikõnes 10 000 krooni anonüümset annetust tagasi, vaid korraldas neljasilmakohtumise seda pakkunud ärimehe ja Res Publica esindaja vahel.

Erakonna üks rahastajatest ja eestseisuse liige Tõnis Palts aga teatas möödunud nädalal, et Res Publica likvideerib parema läbipaistvuse huvides RP Majandustegevuse OÜ. Firma eesmärgiks oli erakonnale laekuvale sponsorrahale koolitusarvete kaudu nn raamatupidamisliku katte tekitamine. Erakonnale on seda firmat kasutades paljud tuntud ärimehed annetanud sadu tuhandeid kroone.

Hetkel kuum