Ülo Toomsalu • 2. september 2003 kell 6:25

EPL: Rabas ootab päästmist viie miljoni eest tehnikat

Järvamaal Imavere lähedal vajusid nädalavahetusel vett täis rabas sisse metsatööd teinud harvester ja seda päästma sõitnud kaks metsaveotraktorit.

Rabalõhkujad avastas kahe rabatüki omanik, turismitalu pidav Mati Hõbemägi laupäeva hommikul oma rabas ringkäiku tehes, kirjutab Eesti Päevaleht. Reedel oli harvester Eesti Energiale elektriliinide alust puhastanud ja hiljem rabasse kinni jäänud. Laupäeval olid rabavees lõksus ka kaks metsaveotraktorit. ?Hea, et jaole jõudsin. Nad tahtsid veel üht masinat appi saata,? ütleb Hõbemägi.

OÜ Riko Tex tegevdirektori Raivo Paasi sõnul puhastasid firma töötajad Eesti Energia kõrgepingeliini alust raba puudest. Harvester oli rappa tulnud kuivemat teed pidi, siis aga sõitnud ettenähtust kaugemale ja jäänudki kinni. ?Seal oli üks väike tükk metsa, mida harvester ei pidanudki lõikama,? ütles Paas. ?Ei tea, miks ta sinna üldse sõitis.?

Kui harvester läks liinide juurde riigimetsa kaudu ja kuivi kohti otsides, siis appi sõitnud traktorid hävitasid Hõbemäe metsatee ja lõhkusid õrna rabapinnast. ?Tegime Riko Texiga lepingu, et nad taastavad mu tee,? märgib talunik.

Rabaga hästi tuttav Mati Hõbemägi peab võimatuks, et metsatehnika enne talve rabast välja tõmmatakse. Riko Texi tegevjuht Raivo Paas ei osanud eile öelda, kuidas nad masinaid püüavad kätte saada. ?Igal juhul võimalikult kiiresti,? ütles ta, hinnates lõksu jäänud tehnikat viiele miljonile kroonile.

Eile vaatasid raba üle Järvamaa keskkonnateenistuse inspektorid. ?Oleme veel sündmuskohal. Tegime mõõtmised, aga praegu ei saa veel kahju hinnata. Ei tea veel sedagi, kas see on väärteo lugu või kriminaalasi,? ütles keskkonnainspektor Ene Mikk.

Hetkel kuum