• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ühiskondliku leppe majandusprogrammi kujundasid hirmud

  Nii näiteks ei suudetud leida konsensust maksupoliitikat ning avaliku sektori kulude kokkuhoidu käsitlevate punktide osas. Kartus huvigruppide konflikti ees ei lülitanud leppesse tehniliste infrastruktuuride moderniseerimist ja vastavate teenuste hinnatõusu kontrolli all hoidmist käsitlevaid punkte. Üldsõnalisemal kujul jäid sisse punktid kõrgema lisandväärtusega ekspordi ning innovatsiooni soodustamise, aktiivse tööturupoliitika ning välismaal Eesti majanduspoliitiliste huvide tugevdamise ja infrastruktuuri monopolide hinnatõusu kontrollimise kohta. Ehkki lisandunud hüüdlausete tõttu muutus ühiskondliku leppe majandusblokk pigem heade soovide loeteluks, on tähtis asjaolu, et rida majandusarengut käsitlevaid punkte ei ole mitte deklaratiivsed, nagu neid on esitatud nii Euroopa Liidule kui ka teistele rahvusvahelistele organisatsioonidele, vaid arusaamine kõrgema lisandväärtuse poole suundumisega kaasnevatest vajadustest.
  Ühiskond võib siirduda intensiivse arengu teele kas pärast kriisi nagu Soome, areneda stabiilselt ja eesmärgipäraselt nagu Singapur või leiab nagu Iirimaa, et kriisi tuleks ennetada. Hirm kriisi ees oli üks ühiskondliku leppe koostamise peamisi tõukejõude, kuid Eesti puhul polnud oodatav kriis mitte majanduslik, vaid demograafiline. Ka olemasoleval kujul näitab lepe selget suundumist kõrgema lisandväärtuse poole.
  Öeldakse, et parem pool muna kui tühi koor. Ütleksin ühiskondliku leppe majandusploki kohta, et selle koostamise käigus natuke üle poole muna jäi alles.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Gregor Raudvere: kalli elektri kurja juur
Iga ministeerium, kohalik omavalitsus ning eri ametiasutused vaatavad energeetikat vaid oma mätta otsast ja just seda suppi me praegu kõrge elektri hinna näol helbime, kirjutab ettevõtja, OÜ Adepte Group juhatuse liige Gregor Raudvere.
Iga ministeerium, kohalik omavalitsus ning eri ametiasutused vaatavad energeetikat vaid oma mätta otsast ja just seda suppi me praegu kõrge elektri hinna näol helbime, kirjutab ettevõtja, OÜ Adepte Group juhatuse liige Gregor Raudvere.
Elektriautotootjad SECiga pahuksis
USA Väärtpaberi-ja Börsikomisjon (SEC) on nii Tesla kui ka Lucid Motorsi uurimise alla võtnud, vahendab Yahoo Finance.
USA Väärtpaberi-ja Börsikomisjon (SEC) on nii Tesla kui ka Lucid Motorsi uurimise alla võtnud, vahendab Yahoo Finance.
Elektri hind tõusis uue rekordini Novembri algusega võrreldes 15kordne tõus
Eesti piirkonnas on elektri hind täna rekordiliselt kõrge, keskmine megavatt-tunni hind ulatub enam kui 290 euroni, selgub Nord Pooli andmetest.
Eesti piirkonnas on elektri hind täna rekordiliselt kõrge, keskmine megavatt-tunni hind ulatub enam kui 290 euroni, selgub Nord Pooli andmetest.
Tööstur: tootjad peaksid julgemalt hindu tõstma
"Et ettevõtted oleksid tugevad, arendaksid tootmistehnoloogiaid ja saaksid teha rohelisemaid valikuid, on toote hinna tõstmine paratamatu," ütles mööblitootja Bed Factory Sweden juht Indrek Aasna hiljuti konverentsil "Tööstuse äriplaan 2022".
"Et ettevõtted oleksid tugevad, arendaksid tootmistehnoloogiaid ja saaksid teha rohelisemaid valikuid, on toote hinna tõstmine paratamatu," ütles mööblitootja Bed Factory Sweden juht Indrek Aasna hiljuti konverentsil "Tööstuse äriplaan 2022".