Raivo Sormunen • 16. detsember 2003 kell 22:00

Oracle?i edu tiivustab kogu sektorit

Maailma suuruselt teise tarkvaratootja Oracle?i majanduskvartal lõpeb rivaalidest kuu aega varem. Oracle?i tulemus on heaks endeks tervele tarkvarasektorile, sest firma kvartal lõpeb detsembriga, ütles sektorianalüütik Cameron Steele uudisteagentuurile AP.

Firma sõnul on olukord peamisel turul USAs paranenud ning selle kvartali müügimaht tuleb üle analüütikute ootuste, kirjutas uudisteagentuur Reuters. ?Ettevõtted on üle mitme aasta taas optimistlikumad,? ütles Oracle?i finantsjuht Jeff Henley.

Oracle teenis novembriga lõppenud teises kvartalis 617 mln dollarit kasumit ehk 0,12 dollarit aktsia kohta. Tulemus ületas möödunud aasta numbrit 15% võrra. Reuters Researchi andmeil ootasid analüütikud tarkvaragigandile keskmiselt 0,11 dollarit aktsiakasumit.

Konkurenti PeopleSoft vaenulikult ära osta soovinud Oracle teatas, et firma lipulaevaks oleva andmebaaside tarkvara müügimaht kasvas kvartalis 11% ning ulatus 712 miljoni dollarini. Kõige väiksema kasumlikkusega teenuseüksuse käive langes 10%.

Suurima hüppe tegi kvartaliga tarkvararakenduste üksus, mille osas on Oracle?il pikemas perspektiivis kõige suuremad plaanid. Kompanii müüs tarkvara rakenduslitsentse kvartaliga 137 miljoni dollari eest ehk 27% enam kui aasta tagasi.

Kvartali kogukäive tõusis möödunud aasta 2,3 miljardilt dollarilt 2,5 miljardi dollarini, analüütikud ootasid tarkvaragigandile keskmiselt 2,4 miljardi dollari suurust käivet.

?Ameerika turul oli neil tõeliselt hea kvartal,? ütles JMP Securities analüütik Patrick Walravens. ?Rakendustarkvara müük näitas, et kompanii on sektori suurimaid tegijaid ja seda hoolimata sellest, kas firma lõpetab PeopleSofti ülevõtmistehingu või ei,? lisas ta.

Analüütikutega kohtumisel teatasid Oracle? juhid, et kompanii rakendustarkvara müügimahud jätkavad konkurentidest, nagu SAP AG ja PeopleSoft, kiiremat kasvu.

Samuti kinnitasid nad, et kompanii uus tehnoloogia koos 10g andmebaasi tarkvaraga aitab Oracle?il varastada turuosa IBMilt ja Microsoftilt, kes on käinud Oracle?ile kandadele lihtsamate rakenduste osas.

Käimasolevaks kolmandaks kvartaliks ootab Oracle 0,11?0,12dollarist aktsiakasumit ja 7?10protsendist käibe kasvu.

Hetkel kuum