Notar: ehitisregister toimib, aga sellega on palju probleeme

Inno Tähismaa 19. jaanuar 2004, 16:07

Tallinna notar Maive Ottas ütles, et uuest aastast kohalikud hooneregistrid välja vahetanud ehitisregister küll töötab, aga sellega on probleeme.

?Ma ei saa kontrollida, kas andmed on õiged,? kommenteeris Ottas ehitisregistri tegevust. Tema sõnul on sellega seoses juba tekkinud tagasilöögid, näiteks pole näha korteriomandis olevate osade suurus. Seetõttu pole saanud mitmeid tehinguid registreerida. ?Programm ei võta vastu. Ütleb, et keelatud.?

?On asju, mida ei oska seletada,? kirjeldas Ottas ehitisregistri tööd. ?Teeme küll tehingud, aga hoiatame ostjat.?

Sisuliselt tähendavad probleemid ehitusregistris andmete registreerimisega seda, et notar küll kinnitab näiteks korteri ostu-müügi, ent seda ei registreerita. Jääb võimalus, et müüja müüb oma korteri üheaegselt mitmele inimesele edasi.

Ottas ütles, et hooneregistri puhul oli tehingute puhul sama risk, aga sealt sai suurema kindlustunde. Varem viis notar ise lepingud registrisse, kus need sisse kanti. Nüüd peab notar tegema ise registriametniku tööd.

Ottas ütles, et registrit parandatakse iga tehinguga. ?Helistame ja räägime kogu aeg,? kirjeldas ta asjade käiku. ?Käib programmi juurutamine.? Ta ei osanud öelda, millal ja kellega seda programmi ette valmistati ja katsetati. ?Ma ei sekku programmi juurutamisse.?

Ottas ütles, et talle saabunud kirjavahetuse põhjal võib öelda, et sarnased probleemid on kõigil teistel notaritel. Ühes kuus registreerib notar Tallinnas mitukümmend tehingut vallasasjaga.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing