Inno Tähismaa • 21. jaanuar 2004 kell 11:55

Elektrirongides alustatakse elektroonilise piletimüügiga

Alates sellest nädalast müüvad esimesed klienditeenindajad elektrirongis pileteid käsiterminaali ja piletiprinterit kasutades.

Uus piletimüügisüsteem aitab ettevõttel aastas kokku hoida üle poole miljoni krooni, teatas AS Elektriraudtee esindaja. Senised kartongist 1 korra piletid asenduvad väljatrükitavate piletitega, kus on kirjas nii algus- ja sihtpeatus kui ka liin ja kuupäev, kus ja millal pilet kehtib.

Elektroonilisele süsteemile üleminek toimub samm-sammult. Kõigepealt alustab käsiterminaalide kasutamist kümmekond klienditeenindajat, mõne aja pärast järgmised, seni kuni kõik ühekorrapiletid müüakse uue süsteemiga. Täielikult on plaan üle minna elektroonilisele piletimüügile esimese poolaasta jooksul.

Üleminekuperioodil kehtivad elektrirongides ka senised 1 ja 10 korra piletid. 30 päeva sõidukaartide osas uus süsteem esialgu muutusi kaasa ei too. Piletimüügisüsteem on projekteeritud selliselt, et sellega on võimalik liita juba olemasolevaid ja ka lähitulevikus rakendada planeeritavaid teisi elektroonilisi piletimüügisüsteeme.

Uus süsteem lubab tulevikus rakendada märksa paindlikumat hinnakujundust ning annab võimaluse viia sõidu hind senisest rohkem vastavusse sõidu pikkusega. Kui praeguse süsteemi puhul on erineva hinnaga piletite arv piiratud ning see ei võimalda täpsemalt arvestada pileti hinna määramisel sõidu pikkusega, siis uus elektrooniline süsteem võimaldab olla paindlikum ning teha kasvõi iga peatuse vahe jaoks eraldi hinna. Esialgu jäävad piletihinnad siiski samaks.

Uus süsteem on võltsimiskindel, kuivõrd piletile on kantud numbrikombinatsioon, mis muutub liinide ja rongide lõikes. Selle abil on pileti ehtsust väga kerge kontrollida. Kuivõrd juurutatav süsteem võimaldab juurde liita uusi rakendusi, siis on tulevikus võimalik näiteks piletikontroll triipkoodi alusel.

Kui süsteem on tervikuna tööle hakanud, siis võetakse müügilt ära praegu kehtivad 1 ja 10 korra piletid ning kehtima jäävad ainult käsiterminaalidest trükitavad piletid. Täpne kuupäev, mis ajani praegused piletid kehtivad, antakse teada vähemalt kuu aega enne nende kehtivuse lõppemist, et oleks piisavalt aega need ära kasutada. Pileteid, mida ära ei kasutata, Elektriraudtee tagasi ei osta.

Piletimüügisüsteemi lahenduse töötas välja riigihankekonkursi võitnud AS RTT.

Hetkel kuum