PM: kindlustusseltsid ennustavad hinnatõusu

22. jaanuar 2004, 08:20

Eluasemelaenude ja autoliisingute abil eelmisel aastal taas rekordiliselt kindlustusmakseid kogunud seltsid ennustavad preemiate ja tariifide kasvu ka tänavu.

If Eesti Kindlustuse kindlustusdirektori Mihkel Uibopuu sõnul pakkus mullune kindlustusaasta mitmeid ootamatusi. «Näiteks ei osanud kuidagi prognoosida laenuintresside odavnemist, mis soodustas elanike võlakoorma järsku kasvu,» ütles Uibopuu Postimehele.

Ka kindlustusseltside liidu tegevdirektori Katrin Hanko sõnul on preemiate kiire kasvu taga eestlaste agar laenamine. «Kogu laenude eest soetatav vara tuleb kindlustada, seega toob laenukasv ka kindlustussektori tõusu,» ütles Hanko.

Uibopuu sõnul diferentseeriti mullu veelgi nii sõidukite kaskokindlustuse kui eluasemete kindlustamise hindu. «Kallines osa automarkide kindlustamine, kus vargus- või õnnetusrisk on suurem,» ütles Uibopuu. «Samuti tõusid tariifid eluasemetele, kus näiteks tulekahju- või varguserisk on kõrgem,» ütles Uibopuu.

Kuna mullu ei olnud maailmas suuremaid looduskatastroofe ega terroriakte, püsisid kindlustustariifid muu maailma eeskujul keskmiselt siiski küllaltki stabiilsed ka Eestis. Samuti on tänu börside tõusule saanud rahvusvahelised kindlustusseltsid üle paari aasta tagustest hiigelkahjumitest.

Stabiilne hinnatõus kindlustuses siiski jätkub. Hanko sõnul toob Euroopa Liiduga liitumine kaasa liikluskindlustuse kallinemise.

Uibopuu hinnangul kerkivad hinnad edaspidi ka eluasemete kindlustamisel, sest kinnisvara kallinemine ja ehitushinnaindeksi jätkuv tõus toob kaasa ka taastamishüvitiste suurenemise.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing