• OMX Baltic0,07%300,58
  • OMX Riga0,97%888,53
  • OMX Tallinn0,1%2 058,29
  • OMX Vilnius0,04%1 198,54
  • S&P 5000,69%6 009,3
  • DOW 300,63%42 473,1
  • Nasdaq 0,82%19 607,33
  • FTSE 100−0,19%8 758,04
  • Nikkei 225−0,13%38 354,09
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,86
  • GBP/EUR0,00%1,17
  • EUR/RUB0,00%90,82
  • OMX Baltic0,07%300,58
  • OMX Riga0,97%888,53
  • OMX Tallinn0,1%2 058,29
  • OMX Vilnius0,04%1 198,54
  • S&P 5000,69%6 009,3
  • DOW 300,63%42 473,1
  • Nasdaq 0,82%19 607,33
  • FTSE 100−0,19%8 758,04
  • Nikkei 225−0,13%38 354,09
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,86
  • GBP/EUR0,00%1,17
  • EUR/RUB0,00%90,82
  • 30.01.04, 00:00
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Rahvusrestoran toob eksootika koju kätte

Eesti Restoranide ja Hotellide Liidu juhataja Donald Visnapuu sõnul ei tähenda rahvusrestoran vaid mõnda toitu menüüs, vaid terve restoran annab pildi riigist. Kirjutamata reeglid on ranged.
?See tähendab, et menüüst leiab riigi rahvusjoogid ja -söögid, restorani sisustus on rahvuslik ja mööbel ning teenindava personali riietuski on rahvuspärane,? selgitab Visnapuu.
Rangus on Visnapuu hinnangul põhjus, miks Eestist leiab vähe ehedaid rahvusrestorane ja miks pole läbinisti Eesti restorani.

Artikkel jätkub pärast reklaami

Muu maailma rahvusrestoranid hakkasid Visnapuu andmeil Eestisse tekkima kuus-seitse aastat tagasi, mil Raekoja platsile kerkis esimene hindu restoran Maharadža.
Tallinnas asuva Eesti rahvusrestorani Eesti Maja juhataja Eneken Uslov selgitab, et Eesti toit ei meeldi mitte ainult turistidele, vaid seda käivad ostmas ja proovimas ka eestlased, külastajad jagunevad keskeltläbi pooleks. Suviti on reeglina ülekaalus turistid, jahedamatel perioodidel ja väljaspool turismihooaega eestlased.
?Välismaalaste seas on välja kujunenud ka püsikliendid, kes korra aastat Eestit külastades astuvad Eesti Majast ka läbi,? lisab Uslov.
Kui mulgipuder ja mulgikapsad on välismaalastest külalistele nii-öelda neutraalsemad ja mitte nii eksootilised road, siis näiteks mujal maailmas peaaegu tundmatu verivorst tekitab vastakaid arvamusi. ?See kas meeldib või ei meeldi,? räägib Uslov.
Välismaalased otsivadki menüüst üles eksootilisemad Eesti rahvustoidud, mida mujal maailmas maitsta pole võimalik.
Eestlased aga keeravad ette peamiselt a la carte toitudega lehekülje ja valivad vähem rahvuslikke roogasid.
Eesti rahvusrestoranide taset hindab Uslov peaaegu olematuna, sest ehedaid ja päris Eesti söögikohti on tema hinnangul Eestis vaid kaks-kolm.

Seotud lood

Äriplaan 2026

Äriplaan 2026

Uurime välja Eesti majanduse arengusuunad 2026. aastal, et ettevõtjatel ja tippjuhtidel oleks, millele tuginedes järgmist aastat planeerida.

Kas eksport ja kaitsetööstuse areng võiksid Eesti majandusele uue käigu sisse aidata? Kuidas näevad Põhjamaade ettevõtjad ja tippjuhid Eesti võimalusi rahvusvahelisel areenil ning kas nad plaanivad siia investeerida? Kuhu investeerivad ning millele tõmbavad pidurit Eesti ettevõtjad? Missugune on riigi äriplaan 2026. aastaks? Kõigile nendele küsimustele saad vastuse 17. septembril Eesti mõjukaimal majanduskonverentsil Äriplaan!

Enda kogemust tulevad Eestisse jagama ülemaailmse ulatusega Rootsi masina- ja metallitööstusettevõte Hanza AB asutaja ja tegevjuht Erik Stenfors ning Telia Company president ja tegevjuht Patrik Hofbauer.

  • Toimumisaeg:
    17.09.2025
  • Alguseni:
    2 k 24 p 12 t
  • Toimumiskoht:
    Tallinn

Hetkel kuum

Podcastid

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele