Baltika aktsia kaotas nädalaga 35%

Raivo Sormunen 01. märts 2004, 00:00

Möödunud reedel viimase pooleteise aasta viiendast kvartalikahjumist teatanud Baltika aktsia kukkus päevaga 18,5%, tasemeni 21,44 krooni. Langust oli nädalaga kokku 34,8%.

Kuigi jõuluhooaega sisaldava kvartali 33 miljoni kroonisest kahjumist, varude suurest allahindlusest ja suurtest probleemidest Poola turul teatati alles reedeses kvartalitulemuses, oli Baltika aktsia millegipärast löögi all juba möödunud nädala esmaspäevast alates. Tekib küsimus, kas rohkem infot omavad inimesed pole oma eelist kurjalt ära kasutanud. Kuidas siis seletada, et 20. veebruarist kuni tulemuste avaldamiseni langes Baltika aktsia 20% ning väärtpaberile kogunes möödunud nädala kolme esimese päevaga käivet sama palju kui viimase kolme kuu jooksul kokku ? ca 2 miljonit krooni?

Murelikuks teeb ka see, et Baltika ei hoiatanud juba varemalt, et tal viimane kvartal nii hull tuleb. Paljud investorid uskusid tõenäoliselt grupi möödunud aasta septembri lõpul välja käidud prognoosi, kus ettevõte prognoosis 2003. aasta teise poole käibeks 280 mln krooni ja kasumiks 2 mln krooni. Kui käive ühtis enam-vähem ennustatuga, siis kerge kasumi asemel tuli poolaastaga vastu võtta ligi 40 mln kroonine kahjum.

Baltika juhtumi vastandina tuleb meelde Hansapank, kes 2002. aasta kevadel avaldatud börsiteates raporteeris, et panga esimese kvartali kasum jääb analüütikute prognoosile umbkaudu 10% alla. Miks ei võinud Baltika juhid ka ise varem teatada, et nad ei suuda oma prognoosi täita?

Ülejäänud turg oli reedel aga väga optimistlik.

Eesti Telekomi aktsia tõusis esimest korda pärast möödunud aasta septembrit pealepoole 120 krooni joont. Täpselt 1,1%, tasemeni 120,01 krooni. 7kroonisest aktsiadividendi maksmise soovist teatanud Hansapank kosus 2% ning jõudis 370,04 kroonini.

Neljapäeval neljanda kvartali käibe kasvust 61% ja kasumi kahekordistamisest teatanud Merko Ehituse aktsia tõusis koguni 8,2% ning jõudis uue rekordtasemeni, 226,88 kroonini. Uuel kõrgtasemel (125,17 krooni) sulgus reedel ka rekordilisest 64,5 mln kroonisest IV kvartali kasumist teatanud Harju Elektri aktsia.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing