Uued viirused ründasid Eesti arvuteid

Andres Põld 03. märts 2004, 00:00

Arvuteid ründasid e-posti kaudu viirused Bagle ja Netsky ning nende alamvormid. Näiteks Bagle?i variandil H on tagauks, mille kaudu saab temaga võrgu kaudu ühendust võtta ning talle käsklusi anda. Ise otsib viirus arvutist e-posti aadresse, millele ennast edasi saata. Samuti levib ta teistesse arvutitesse jagatud võrguketaste kaudu. Lisaks üritab viirus seisma panna antiviirusprogramme ja nende uuendusi.

Ka Netsky viirus otsib e-aadresse ja saadab end neile edasi. Teatud kellaaegadel paneb viirus arvuti kõlari pidevalt piiksuma.

?Viirus tekitab juba kasutaja tahtest sõltumatu levikuga suurt kahju, isegi kui osa neist ei sisalda mingit laengut, nagu kustutamine, muusika, rakenduste käivitamine jms,? ütles arvutifirma Baltic Computer Systems infoturbe grupijuht Andrus Koka.

Tema sõnul on väga tüütud nn valeteated, mida mõned e-postiserverid saadavad viirust justkui saatnud aadressidele, ummistades sellega servereid ja võrku. Koka lisas, et nende firma poole on pöördunud paarkümmend viiruse tõttu kannatada saanud organisatsiooni, enamasti oli tegemist ussviiruse manuse ettevaatamatu lahtiklikkimisega.

MicroLink Eesti ASi turundus- ja kommunikatsioonijuhi Jüri Kaljundi sõnul praegu levivad viirused suuremat kahju arvutis asuvatele failidele ei tekita, vaid tegelevad e-posti kaudu enda edasisaatmisega.

Hot.ee süsteemi haldava Elioni meediasuhete juht Ain Parmas ütles, et viirusepuhangu tõttu olukord hull pole ning mingit olulist viivitust kirjade kättesaamisel ei tohiks olla. ?Viiruse tõttu on Hot.ee süsteemis e-kirjade hulk praegu võrreldes tavapärasega tõusnud umbes 20%, samas suuremate viiruserünnakute ajal on see kasvanud kaks ja enam korda,? lausus Parmas.

Parmase sõnul tekitab segadust see, et viirus võltsib saatja aadressi, mistõttu veateateid viiruse saatmise kohta saavad täiesti süütud inimesed.

Nii näiteks sai Äripäev nädala alguses viirusega nakatunud kirju, mille saatja aadressiks oli maksu- ja tolliamet ning autoregistrikeskus. Mõlemast asutusest aga kinnitati, et neil viirustega probleeme pole.

?Alati ei saa saatja aadressi uskuda,? märkis autoregistrikeskuse infotehnoloogia osakonna juhataja Kristjan Põldre.

Viirus Netsky.D on viide T?ehhi teenusepakkujale, aga ka Saksamaa võib olla viiruse tõenäoline lähtekoht. Bagle-viiruse võisid andmeturbe spetsialistide sõnul luua räpsposti levitajad, kes on huvitatud e-posti aadresside kogumisest, et müüa need teistele turundajatele edasi või kasutada ise.

Koka sõnutsi pole praeguse juhtumi puhul tegemist Eestit tabanud suurima arvutiviiruse puhanguga, kuna möödunud aasta augustis-septembris möllanud ja miljoneid kroone kahju tekitanud Sobig.F koos oma järelmitega oli hullem. ?Küll aga pole me näinud ühe päeva jooksul nii paljude viirusevariantide ilmumist, kusjuures juba nädalavahetus enne seda oli viirusterikas,? lausus Koka. Nii näiteks levisid esmaspäeval viirused Bagle.H, Netsky.E, Netsky.D, Bagle.F ja Bagle.G, nädalavahetusel aga Bagle.C, Bagle.D ja Bagle.E.

Tüütute viiruste kadumisse Kaljundi ei uskunud, küll on aga viimase aja viirused tema hinnangul pehmemad kümne aasta tagustega võrreldes, mil viiruse suuremaks eesmärgiks oli failide ja kõvaketta andmete täielik kustutamine.

Koka kinnitusel ei parane olukord enne, kui e-post ja võrku ühendatud arvutid on turvalisemalt tööle pandud.

Kui veel mõni aasta tagasi tõi värske arvutiviirus kaasa F-Secure?i aktsia päevase kümneprotsendise tõusu, siis nüüd on reaktsioonid jäänud tagasihoidlikumaks.

Investorid on arvutiviirustega ära harjunud.

Arvutiviirustõrje tootjate aktsiatele pole hiljutine viiruselaine suurt hinnatõusu toonud, küll aga on aktsiad aastaga tugevasti tõusnud. Nädalaga on juhtivate viirustõrjujate aktsiad tõusnud 3,4?6,7 protsenti, kuid põhjanaabrite F-Secure?i aktsia on langenud 4,1 protsenti. Aktsiate 52 nädala kõrgeimad tasemed jäid jaanuari-veebruari. Aastaga on F-Secure aktsia Helsingi börsil tõusnud 141 protsenti.

USA interneti turvalisuse firmade Symanteci ja Network Associatesi aktsiad on tõusnud vastavalt 108 ja 20%. Jaapani Trend Micro aktsiainvesteering tõusis aastaga 75%. Nende aktsiate võimsa tõusu ühe põhjusena võib näha viirusepuhanguid ja sellele järgnenud arvutiomanike kõrgendatud huvi arvutite kaitsmise vastu. See võimaldab firmadel laiendada müüki. Teisalt ei saa aga tähelepanuta jätta, et kogu tehnoloogiasektori aktsiate vastu on valitsenud suur ostuhuvi, mis väljendus Nasdaqi indeksi aastase 55protsendise tõusuna.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing