Tugevnev dollar tõstis eurovõlakirjade tootlust

Raivo Sormunen 04. märts 2004, 00:00

Euroopas kasvas eile võlakirjade tootlus viimase viie nädala kiireimas tempos, kuna dollari kiire tõus vähendas tõenäosust, et Euroopa Keskpank hakkab oma tänasel koosolekul baasintresse langetama. Järgmise aasta detsembris lõppevate võlakirjade tootlus tõusis 2,28 protsendilt 2,34 protsendini. 10aastase võlakirja keskmine aastatootlus kerkis 4,07 protsendilt 4,11 protsendini.

Osa investoreid on viimasel ajal mänginud selle peale, et Euroopa Keskpank võib oma koosolekul alandada baasintresse, et vähendada investorite isu eurode ostmise vastu. Euroopa ühisraha on viimase kaheteistkümne kuu jooksul tõusnud dollari suhtes 16% ning muutnud tumedamaks USAsse eksportivade firmade väljavaate.

?Lühiajalises perspektiivis näen ma, et võlakirjade tootlus tõuseb,? ütles uudisteagentuurile Bloomberg Saksamaa suuruselt kolmanda panga Commerzbank Securitiese strateeg Christoph Rieger.

Võlakirjade tootlust aitas tõsta ka USA keskpanga juht Allan Greenspan, kes tõdes New Yorgi majandusklubi ees esinedes, et nii soodus baasintress, nagu praegu Ühendriikides valitseb, ei saa kesta kaua.

Dollar tugevnes eile päevasiseselt euro vastu 1,2105 dollarini. Põhjuse selleks andis spekulatsioon, et homme avaldatavad USA veebruarikuu tööturunäitajad tulevad tugevad. Tugev tööturg suurendab tõenäosust, et riigi keskpank hakkab baasintresse tõstma.

Bloomberg Newsi andmeil ootavad analüütikud, et USAs lisandus veebruaris 130 000 uut töökohta. See oleks pärast 2000. aastat esimene kord, kui majandusse on lisandunud kahel järjestikusel kuul enam kui 100 000 uut töökohta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:14
    Otsi:

    Ava täpsem otsing