Naturast loobumine võib seisata eurorahad

ÄP 26. märts 2004, 00:00

Keskkonnaministeeriumi otsus loobuda tuhandete eraomanike maa esitamisest Euroopa Liidule Natura 2000 eelvalikualadeks võib kaasa tuua Euroopa Komisjoni poolse sanktsioonina Euroopa Liidu tõukefondide raha peatamise.

LIFE-Nature projekti looduskaitsespetsialisti Mati Kose sõnul võib keskkonnaministeeriumi selline käitumine seada ohtu ELi struktuurfondide raha kasutamise. ?Euroopa Liit on oma väljaütlemistes olnud üheselt mõistetav ning eriti ranged ollakse Natura osas, kuna ei soovita, et ELiga liitumisega kaasnev majanduslik areng rikuks Kesk- ja Ida-Euroopa suure looduskaitselise väärtusega elupaiku,? ütles ta.

Linnu- ja loodusdirektiivi täitmine on ainsad ELi keskkonnapoliitika valdkonnad, kus liituvatele riikidele erandeid tähtaegade ja Natura eelvalikualade piiride ning andmete esitamise osas ei antud.

Seda, et Euroopa Liit ei jää sellistel juhtudel üldsõnaliseks, on näidanud lähiminevik, kus Rootsit ähvardas euroraha külmutamine, kuna Natura eelvalikualadena püüti algul esitada vaid olemasolevaid kaitsealasid.

Analoogne olukord oli ka äsja Slovakkias, kus oli ette näha, et sealne keskkonnaministeerium ei suuda teiste ministeeriumite vastuseisu tõttu Natura eelvalikualasid 1. maiks ELile esitada.

Protsessi kiirendas alles ELi keskkonnadirektoraadist saadetud kiri, kus anti Slovakkia valitsusele selgelt mõista, et riigi sellise käitumise korral külmutab EL struktuurifondide raha.

Mati Kose hinnangul tuleks praegu Euroopa Liidule esitada kõik väljavalitud kinnistud, rakendada neile ajutine kaitsekord ja alustada samal ajal läbirääkimisi maaomanikega. ?Praegu tuleks tegutseda pisut jõulisemalt, sest vastasel juhul võib see meile nii abiraha külmutamise kui ka suure hulga lisatööde tõttu summa summarum tunduvalt kallimaks minna,? lisas Kose.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:18

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing