5. aprill 2004 kell 13:00

Kaubaveomaht Eesti Raudteel ulatus märtsis 3,77 miljoni tonnini

Eesti Raudteel veeti märtsis 3,77 miljonit tonni kaupu, kokku on kolme kuuga veetud mullusest 5,6 protsenti rohkem kaupu, teatas ettevõte.

Eesti Raudtee turundusdirektori Ain Kaljuranna sõnul jäi tänavune märtsi tulemus küll möödunud aasta märtsile veidi alla, kuid see-eest ületas tänavust veebruari 5,8 protsendiga. ?Arvestada tuleb ka sellega, et möödunud aasta märts oli selgelt rekordkuu, mistõttu oleks seda tulemust olnud väga keeruline üle lüüa,? ütles Kaljurand.

Nafta ja naftasaaduste vedu märtsis suurenes möödunud aasta sama kuuga võrreldes 6,2 protsendi võrra ja ulatub 2,75 miljoni tonnini. Enim suurenes eelkõige toornafta vedu, mida veeti 23,1 protsendi võrra enam, ehk 0,7 miljonit tonni. Masuudi veomaht kasvas 4,6 protsendi võrra 1,18 miljoni tonnini.

Kasvumärke näitas märtsis ka puidu vedu, mis suurenes 17,7 protsendi võrra 187 tuhande tonnini. Vähenemine toimus teravilja, kivisöe ja väetiste veol. Teravilja veomaht langes möödunud aasta 182.000 tonnilt vaid 7.000 tonnini. Kivisöe vedu langes 45 protsendi võrra 148 tuhande tonnini, peamiselt Kasahstani kivisöe languse tõttu. Väetiseid veeti 183 tuhat tonni, ehk 21,5 protsendi vähem kui möödunud aasta märtsis.

Kolme kuuga on kaubaveomaht Eesti Raudteel jõudnud 11,48 miljoni tonnini, mis on möödunud aastast 5,6 protsendi võrra suurem. Suurima kaubagrupi, nafta ja naftasaaduste veomaht ulatub kokku 8,07 miljoni tonnini, ehk ligi 17 protsenti rohkem möödunud aasta sama perioodiga võrreldes.

'Positiivseim siinkohal on kindlasti see, et oleme saavutanud aasta algusega suurema stabiilsuse - möödunud aastal samal ajal olid märkimisväärsed tõusud ja langused, tänavu oleme suutnud juba detsembrist alates hoida kaubaveomahte heal tasemel,' märkis Kaljurand.

Transiitveod moodustasid 83% kõigist vedudest, ulatudes 9,56 miljoni tonnini, paranedes ligi 7 protsendi võrra. Suurima kaubagrupi, naftasaaduste vedu moodustas kogumahust 70 protsenti. Importvedude maht kasvas ligi kolmandiku võrra 0,94 miljoni tonnini ja eksportveod suurenesid 74 protsendi võrra 162 tuhande tonnini. Kohalike vedude maht vähenes 27 protsendi võrra 0,83 miljoni tonnini.

Hetkel kuum