Kristiina Randmaa • 27. aprill 2004 kell 11:20

Majandusministeerium kaalub liitumist plaanitava Euroopa-Venemaa gaasijuhtmega

Majandusministeerium kaalub Eesti liitmist plaanitava Venemaalt Euroopasse suunduva gaasijuhtmega.

Majandus-ja kommunikatsiooniministeeriumi energeetikaosakonna kütuse- ja energiaturu talituse juhataja Frank Õim ütles, et arengukavas toob ministeerium kavandatava gaasijuhtme projekti esile kui Eestile huvipakkuva võimaluse.

'Kui projekt tuleb, siis peab Eesti ennast sellega kindlasti ühendama ja selle nimel tööd tegema, kui aga ei tule, siis meie seda rajada ei suuda.'

Nimelt kavandatakse praegu uut gaasijuhet Venemaalt Euroopasse, mis peaks kulgema piki Soome lahte. Res Publica riikogu fraktsiooni kuuluv Urmas Reinsalu käis nädalapäevad tagasi välja idee, et Eesti peab end kindlasti selle gaasijuhtme külge liitma.

'Siis varustatakse Eestit gaasiga kahe juhtme kaudu ja teise juhtme otsas on ka ülejäänud Euroopa. Vajadus alternatiivsete varustuskanalite järele on ilmne,' ütles ta.

Majandusinisteeriumi hinnangul ei ole Euroopa-Venemaa gaasijuhtme valmimist ette näha lähema 10 aasta jooksul, otsuse puhul vältaks selle rajamine kuni 10 aastat.

'Põhjala gaasivarudeni aitaks meid viia vaid jutuks olev Venemaa ? Kesk-Euroopa gaasitoru, ning seegi üksnes juhul kui Norra gaasisüsteem projektiga ühineb,' rääkis Õim. 'Gaasijuhe Soome ei annaks meile iseenesest ligipääsu põhjala gaasivarudele - ka Soome tarbib 100% Venemaa gaasi.'

Hetkel kuum