Kodu vanalinnas

Tiina Kolk 30. aprill 2004, 00:00

Alates sepistatud õueväravast moodustavad õu, renoveeritud hoone, trepikoda ning korter ka ühtse esteetilise terviku.

Selles mõnusas heleda tonaalsusega elamises Suur-Karja tänaval on kokku saanud ajalugu ja tänapäev. Säilinud laemaalingute fragmendid, tükati krohvitud seinast avanev paekivimüür, sügavad aknaorvad ning teised möödunud sajanditele viitavad detailid on enda rüppe võtnud tänapäevase sisustuse.

Sisearhitekt Taso Mähar on avara ja avatud korteri kujundamisel lähtunud kontrasti põhimõttest. Vastukaaluks väärikatele paemüüridele valis ta ruumi minimalistliku mööbli ja moodsad aksessuaarid.

Kogenud sisearhitekt möönab tagasihoidlikult, et tegelikult tal ei olnudki seekord palju vaja teha, sest korter oli valmis. Ta lasi ainult vannitoas seinaplaadid vahetada ja valis mööbli. Aga need ?pisiasjad? loovadki üldmulje.

Pererahvaga varemgi koostööd teinud Mähar soovitas neil eelmisest kodust vanalinna kaasa võtta itaalia D&B disaindiivani ja -laua. Teada on Taso Mähari põhimõte ? valida tuleb häid asju, mis elavad aegu üle ja peavad kaua vastu. Uued kõrged valged Taani päritolu kapid elutoas on ühtlasi mahukad panipaigad ja ruumiliigendajad. Korteris on veel vannituba koos saunaga ning magamistuba. ?Siin ei teki ruumipuudust,? tunnistab perenaine ja on väga rahul sisekujundaja tööga. Talle meeldivad ka Eva-Liisa Kriisi kavandatud kardinad, päevatekid ja diivanikatted.

Tekstiilidisainer lähtus pererahva soovist kasutada naturaalseid materjale ? pehmelt langevad külgkardinad ja magamistoa päevatekk on õmmeldud organdiist, rooma kardinad valgest linasest, diivani kate naturaalse tooniga linasest.

Kuna suured aknad avanevad siseõue, jääb ruumi üldmulje ka siis valgeks, kui privaatsuse tagamise eesmärgil on kardinad ette tõmmatud. Tumedaks oaasiks interjööris on must metallist alusel seisev Taani disainkamin, mis sobib suurepäraselt vanalinna majja. Stiilse kamina alune on ühtlasi puude hoiukohaks. Ruumikas ja otstarbekate sisustuselementidega vanalinna korteris on lapsel hea mängida ja vanematel külalisi vastu võtta. Vana maja head aurat tunnetab iga siseneja juba uksel. Pererahva ja sisekujundaja koostöö on kandnud vilja.

Oma kodu vanalinna või muinsuskaitse nimekirjas olevatesse hoonetesse rajajad peavad Tallinna kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse peaspetsialisti Olev Liiviku sõnul arvestama muinsuskaitse eritingimusi, milles on kirjas säilitatavad, restaureeritavad detailid, mida võib muuta, mida mitte, mida tuleb muuta jne. Lisaks tuleb ehitus- ja restaureerimisprojektid kooskõlastada vastavas elukohajärgses institutsioonis (näiteks Tallinna kultuuriväärtuste ametis). Ehitustööde ajaks tuleb tellida ajaloolis-metoodiline järelevalve, mis vaatab, et jälgitaks eritingimusi, annab nõu restaureerimisprotsessis, fikseerib restaureeritavaid detaile ? pildistab ? ja koostab tööde lõppemisel aruande.

Liivik rõhutab, et loa peab võtma seaduse järgi kõikideks ehitusega seotud töödeks. Kui on tegemist hooldusega, siis pole seda vaja. Väiksematest töödest ? nagu korteriseinte värvimine, põranda lihvimine, aknaraamide värvimine, tapeedi vahetus ? peaks ametnikke elektronposti või kirja teel lihtsalt informeerima.

Kogu see bürokraatia toimub väärtuste säilimise huvides. Miljööväärtuslikes piirkondades soovitakse näha hoone välisilmet muutvaid ehitus- ja fassaadiprojekte. Need kuuluvad kooskõlastamisele, nendib Liivik.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:40
    Otsi:

    Ava täpsem otsing