Ülo Toomsalu • 10. mai 2004 kell 5:51

PM: Alkoholireklaami keelamine eirab Euroopa Liidu seadusi

Ettepanek alkoholireklaam keelustada eirab Euroopa Kohtu otsust, milles kinnitati, et selline keeld on vastuolus Euroopa Liidu seadustega.

Euroopa Kohtu 2001. aastal tehtud otsuses viidati ELi seaduseartiklitele 28 ja 49, mis käsitlevad konkurentsi. Reklaami keelustamine annab selged eelised kodumaistele viinatootjatele, kes saavad oma tooteid propageerida näiteks madalama hinna abil. Ilma reklaamita oleks raskendatud nii uute tootjate kui toodete turule pääsemine, kirjutab Postimees.

Kohus sunnib Rootsit, kes ainsana ELis otsustas alkoholireklaami keelustada, alates järgmisest aastast seda taas lubama. Pärast seda on alkoholireklaam täielikult keelustatud Euroopas vaid Valgevenes, Poolas, Ukrainas, Norras ja Türgis.

Lisaks Keskerakonnale pooldab karme alkoholipiiranguid ka Riigikogu sotsiaalkomisjon, kes hääletas eelmisel nädalal üksmeelselt alkoholiseaduse eelnõusse sisse ettepanekud, mille järgi ei tohi üle riigi joovastavaid jooke müüa kella 23st õhtul kuni kella kaheksani hommikul ning on lubamatu igasugune alkoholi reklaamimine.

Homme arutab sotsiaalkomisjon vastakaid arvamusi põhjustavat eelnõu taas, et ta uuel nädalal parlamendi täiskogu ette tuua.

Keskerakonna kinnitusel peaks toetus nende seaduseeelnõule olema Riigikogus piisav ning tõenäoliselt võetakse alkoholireklaami piirav seadus vastu juba kevadel. Seaduste muudatustele on vastu enamik Reformierakonnast ja ka osa Res Publicast.

Hetkel kuum