Saudi Araabia aitab nafta hinda alandada

Raivo Sormunen 12. mai 2004, 00:00

Nafta hind on kaks päeva langenud, kuna loodetakse, et Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon (OPEC) võtab vedu Saudi Araabia ettepanekust tõsta tootmiskvoote. Samuti aitas hinda alla viia Iraak, kes suutis planeeritust varem ära parandada pühapäeval sabotaaEi ohvriks langenud naftajuhtmed ning alustas täies mahus kütuse eksporti, kirjutas uudisteagentuur Bloomberg.

Nafta Brenti segu juunikuu lepingute hind langes oma viimase kolmeteistkümne aasta kõrgtasemelt esmaspäeval 2,8% ning oli eile pärastlõunaks vajunud veel protsendi võrra, liikudes Londoni börsil 35,65 dollaril barrelist.

Saudi Araabia naftaminister Ali al-Naimi ütles, et peab naftatoodangu tõstmist oluliseks. Kuveit, Araabia Ühendemiraadid, Iraan ja Liibüa toetasid tippametniku otsust.

Järgmisel nädalal Amsterdamis toimuval Rahvusvahelisel Energiafoorumil peaks OPECi naftaministrid arutama, kas tõsta naftakvoote praeguselt 23,5 miljonit barrelilt päevas vähemalt 1,5 miljoni barreli võrra.

Nafta hinnad on alates aprilli algusest kerkinud näiteks New Yorgis 13%, kuna Saudi Araabias ja Iraagis toimunud rünnakud on vähendanud kindlust Lähis-Ida osas. USA madalad kütuse laovarud ja rekordiline bensiinitarbimine on ajanud samuti nafta hinda kõrgemale.

"Kõige tähtsam on OPECi reaalne tootmismaht, mitte see, millisena nad oma tootmismahtu näitavad," teatas Norra suurima naftakompanii analüütik Tor Kartevold. "Nad toodavad kvootidest enam ja oletavad, et see jahutab turgu," lisas ta.

Samas on väga raske anda hinnangut, mis juhtub naftaturul, kuna seda mõjutavad väga tugevalt võimalikud tootmiskatkestused. Geopoliitilised faktorid lisavad naftabarrelile Kartevoldi meelest vähemalt 5 dollarit.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:26
    Otsi:

    Ava täpsem otsing