Nafta hind uuel 13 aasta kõrgtasemel

Raivo Sormunen 13. mai 2004, 00:00

Nafta hind kerkis New Yorgis uue rekordtasemeni pärast 1990. aastat, kuna kolmekümmet riiki hõlmav Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsioon (OECD) tõstis 2004. aasta majanduskasvu prognoosi ja teatas, et nõudlus energia järele kasvab.

Nafta tulevikutehingute hind tõusis teisipäeva hilisõhtul New Yorgis 40,38 dollarini barrelist ning sulgus esimest korda pärast 11. oktoobrit 1990 ülalpool 40 dollari piiri. Alates aasta algusest on must kuld kallinenud juba 24%.

Londonis liikus juunikuu lepingute alusel naftabarreli hind eile pärastlõunal 37,43 dollaril, olles päevasiselt ära käinud ka 37,55 dollarit.

OECD tõstis organisatsiooni riikide keskmise majanduskasvu prognoosi 3 protsendilt 3,4 protsendini. Möödunud aastal 9,1% kasvanud Hiina majanduskasvuks ootab organisatsioon käimasoleval aastal 8,3%. See aga ei kahanda maailma toornafta tarbimist, mis peaks 2004. aastal International Energy Agency hinnangul kasvama 13%.

Mure, et Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon (OPEC) ei suuda piisavalt pakkuda toornaftat ja rahuldada USA bensiini- ja Aasia naftaproduktide nõudlust aitab nafta hinda üles lükata.

?Ma ei arva, et OPEC suudab teha midagi veel enamat, kuna nad toodavad tõepoolest nii palju, kui suudavad,? ütles uudisteagentuurile Bloomberg Mitsui & Co. Energy Risk Managementi asepresident Dennis Konsiri.

Viimati ajas nafta hinna nii kõrgele möödunud kümnendi alguses Saddam Husseini sissetung naftariik Kuveiti ning Lahesõja algus.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing