Eesti saab targa fondi

Inno Tähismaa 17. mai 2004, 00:00

Tegemist on riskikapitali fondiga, mis peaks lisaks riskikapitali investeeringutele hakkama genereerima uusi ideid, koolitama otsustajaid ja tõstma ühiskonna teadlikkust. Umbes samalaadne asutus nagu Soome SITRA või Rootsi Industrifonden. Vahe on selles, et Rootsi fond tegeleb ainult investeeringutega ja Soome fondil puudub uute ideede genereerimise funktsioon.

Fondi idee pole uus. Juba 2000. aastal rääkis sellest president Lennart Meri. Siis vajus asi soiku. Eesti Panga juurde loodi Strateegiliste Algatuste Keskus (SAK) Meelis Kattago juhtimisel, ent sellega asi piirdus.

Nii enne kui ja praegu on fondi eeskuju Soome SITRA, mis loodi 1967. aastal iseseisvumise 50. aastapäeva tähistamiseks. Sellest ajast on fond aidanud kaasa innovatiivse mõtteviisi levikule ühiskonnas ja levinud arvamuse kohaselt pani aluse Nokia tähelennule.

Eesti fondi maht oleks SITRA omast kümme korda väiksem, ligi 800 miljonit krooni. See tähendab 4?5 aasta jooksul investeerimist 20?30 ettevõttesse.

Reedel andsid SAKi nõukogu liikmed Vahur Kraft ja Jaak Aaviksoo pidulikult fondi loomise kava üle Riigikogu esinaisele Ene Ergmale.

Esitlusel viibis saalis teadlasi, ülikoolide õppejõude, pankureid ja poliitikuid. Enamik kohalolnutest näis olevat uue algatusega päri. ?Arvan, et aeg on küps ja praeguses Riigikogus on võimalik idee läbiminek,? ütles endine Riigikogu liige Aimar Altosaar.

Praegune parlamendi liige Henn Pärn lisas, et 800 miljoni eraldamine pole küsimus. Ent küsimus on see, kas poliitiline kultuur võimaldab saavutada üksmeelt fondi esindajate osas.

EBSi õpejõud Lauri Luiker möönis fondi vajadust kommenteerides, et Eestis on avaliku sektori kulutused juba niigi liiga suured, et samas on lootust, et fond aitab muuta avalikku sektorit efektiivsemaks. ?Majanduse poole pealt on siin paradoks,? märkis ta.

Kaardifirma Regio juht Teet Jagomägi ütles, et arengufond on väga vajalik. Ta lisas ka, et fond võiks olla pööratud rohkem väljapoole. ?Tundub, et asjakohane suund on Welcome to Estonia 2,? rääkis ta. See tähendab, et miljonid üle maailma laiali olevad Eesti pöidlahoidjad kutsutakse siia tagasi.

Tartu Ülikooli Tehnoloogiainstituudi projektijuht Hendrik Pavel märkis, et noored juba hakkavad maailmast tagasi tulema. ?Hetk on hea, et valmistuda selleks, mis toimub paari aasta pärast, kui post-docid oma heade ideedega Ameerikast tagasi tulevad,? ütles ta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing