Soome maksureform sai eile lõpliku kuju

Tõnis Arnover 20. mai 2004, 00:00

Ehkki ka algses maksuseaduse eelnõus nähti ette alandada ettevõtte tulumaksu ja kapitalimaksu, ei ole see ettevõtjaile tervikuna meeldinud algusest peale. Nende väitel kaaluvad ülejäänud parandused ja eriti dividendide maksustamise suurendamine soodustused selgelt üles.

?Te, tohmanid, teete nii, et Soome kapitalistil on soodsam raha paigutada välisaktsiatesse kui kodumaisesse firmasse,? kirus Soome Sampo pangakontserni peadirektor Björn Wahlroos kaks päeva tagasi valitsuse eelnõu. ?Kui te naiivselt arvate, et dividendide maksustamisega saate maksutulu, siis toob tulev kevad teile suure üllatuse,? ennustas ta.

Seetõttu pole ime, kui Soome keskkaubanduskoja küsitluse kohaselt eelistas ligi 80% firmajuhtidest kahest alternatiivist vana maksusüsteemi säilitamist. Ka mõjuka Soome Tööstuse ja Tööandjate Liidu (TT) seisukoht oli, et uus maksusüsteem ei erguta ettevõtjaid firmasid suurendama ega uusi töökohti looma.

Peaminister Matti Vanhanen püüdis küll valitsuse tehtud maksuseaduse parandusi kiita, aga kriitika ei vaibunud. Nii oli valitsusel aega kaaluda, kas kuulutada uus seadus välja muutmata kujul või tulla vastu ettevõtjate soovile ja teha seadusesse lisaparandusi.

Et kinniste uste taga on midagi teoksil, sellele vihjas Soome meedias hiljuti kaubandus- ja tööstusminister Mauri Pekkarinen.

Eile hommikul leppisid valitsusparteide esindajad peaminister Matti Vanhanen (Keskerakond), rahandusminister Antti Kalliomäki (Sotsiaaldemokraatlik Partei) ja keskkonnaminister Jan-Erik Enestam (Rootsi Rahvapartei) kokku viimastes üksikasjades, mille järel kiideti eelnõu valitsuses heaks ja anti parlamendile aruteluks.

?Suurimaid probleeme on väheste tulude ja varaga väikefirmadega, kuid ka varakamate ettevõtjatega,? tunnistas rahandusminister, kes lubas neile soodsaid täiendusi.

Nagu ennustati, suuri parandusi ei tehtud. Samaks jäi see, et ettevõtte tulumaks langeb tuleval aastal 29 protsendilt 26-le ja kapitalimaks 28-le.

Kui seni olid börsifirmade dividendid tänu kehtinud hüvitussüsteemile sisuliselt maksuvabad, siis edaspidi maksustatakse 70% neist kapitalituluna, mille määr on 28%. Noteerimata firmade jagatavad dividendid on maksuvabad, kui ei ületa firma netovarade 9protsendilist tootlust.

Üksikisik saab maksuvabalt võtta dividendidena maksimaalselt 90 000 eurot. Ülejäänu jääb 19,6protsendilise maksumäära alla.

Lisaks otsustas valitsus tõsta varamaksu alampiiri 185 000 eurolt 250 000-le (3,9 mln krooni) ja alandada seda 0,9 protsendilt 0,8-le. See tähendab, et kui enne maksis varamaksu ca 40 000 soomlast, siis edaspidi kahaneb nende arv poole võrra. See puudutab põhiliselt rikkamaid ettevõtjaid.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing