Ülo Toomsalu • 19. mai 2004 kell 6:28

Virumaa Teataja: Õlletehase ametiühing saavutas palgatõusu

Viru Õlle töötajad võitlesid ametiühingu abiga välja 28,6protsendilise palgatõusu, tehase juhtkond aga väidab, et palgatõus oli juba varem kavandatud.

ASi Viru Õlu töötajate palk tõuseb 28,6-protsenti, õlletehase ametiühingu usaldusisiku Toomas Sääse sõnul oli palgatõusu saavutamine pikk ja keerukas protsess, kirjutab Virumaa Teataja.

Et õlletoodang on suvel märkimisväärselt suurem kui talvel, hakati Viru Õlles kasutama summeeritud tööaja süsteemi, mis tähendab, et suvel on tööpäevad pikemad ja tööd tehakse ka laupäeviti, talvel on aga töötajatel sellevõrra rohkem vaba aega. ?Rahvale selline süsteem ei meeldinud ja nii otsustasime palka juurde nõuda,? ütles Toomas Sääsk.

Välja mindi selle peale, et palju tahad - vähe saad. Nii nõutigi palkadele 50% otsa ja saadi sellest üle poole.

?Kolm aastat ei olnud palku tõstetud ja ka viimasel üldkoosolekul anti mõista, et raha läheb investeeringuteks ja palgatõusu ei tule,? rääkis Sääsk. ?Enne tegevusse asumist ootasime koosoleku ära, sest väike lootus siiski oli, et ehk palkasid tõstetakse.?

ASi Viru Õlu juhatuse liige Mare Kivipalu väitis aga, et palgatõus oli niikuinii plaanis ja seda ei saa kuidagi ametiühingu teeneks lugeda. ?Taotlus omanikele oli juba varem esitatud, me lihtsalt ei käinud seda varem välja,? lausus Kivipalu.

Toomas Sääsk ise saavutatud palgatõusu väga suureks võiduks ei pidanud. ?Samas oli võit kahepoolne, sest paljud kvalifitseeritud töölised pidasid plaani ettevõttest lahkuda,? teadis Sääsk. ?Tööandja ei pea nüüd hakkama uut kaadrit välja koolitama.?

Eesti Ametiühingute Keskliidu Lääne-Viru osakonna juhataja Andres Mandre arvas, et äsja loodud Viru Õlle ametiühing oskas suhetes tööandjaga asja paremuse poole viia. ?Päris revolutsioon see muidugi ei ole, aga meeldiv uudis kindlasti,? nentis Mandre.

Õlletootjate ametiühinguedust tiivustatuna on ametiühinguliikumine aktiviseerumas ka teistes Haljala ettevõtetes, kus on lähiajal loomisel mitu aü-organisatsiooni.

Hetkel kuum