Jaan Kabin ? õnneliku käega investeerija

Peeter Raidla 24. mai 2004, 00:00

?Eks ma neid dividende olen ikka saanud siit ja sealt. Kokku liites tuleb päris normaalne summa. Suures osas on need läinud talupidamisse,? sõnab dividendide maksmise tuline pooldaja Jaan Kabin. ?Dividendide maksmine kuulub hea äritava hulka, kuid seda ei tohiks seadusega kehtestada, nagu koalitsioon on kavandanud.?

Kabini finantsedu algas 1992. aastal, mil ta Tiit Vähi esimese valitsuse ehitusministri ameti järel naasis EKE süsteemi, kusjuures otse EKE Investi nõukogu esimeheks. 1986. aastal riigitööle minnes oli ta samas olnud EKE juhatuse esimene aseesimees.

Kas Jaan Kabinist võib rääkida kui mehest, kes oli õigel ajal õiges kohas?

?EKE erastamise lähtepunktiks oli asjaolu, et kõik varad olid kohalike KEKide omad,? selgitab Kabin oma rikastumise teed.

?KEKides käis asi lihtsalt. Näiteks Koit Uus ostis Haapsalu KEKi osakutest 75% kokku ja on nüüd suuromanik Uuemõisa Investis, kellele kuulub viiendik EKE Investist. Samas anti nn keskuse juhtidele võimalus osta kokku 10%. Edasi olen aktsiaid kokku ostnud, ka kümnekordse hinnaga. Nii see osalus ongi kujunenud.?

Valdusfirma esimese mehena veedab 66aastane Jaan Kabin kontoris 3?4 poolikut päeva nädalas. Lisaks igakuised nõukogu koosolekud. Rääkimata telefonikõnedest, mille abil lükati käima EKE Investi viimane suurprojekt Tornimäe Apartments, millest kujuneb Tallinna esimene kahe kõrge torniga hoone.

Samas on Kabin nn oma firmade kõrval veel ka ES Sadolini ja Saint-Gobain Isover Eesti nõukogu esimees.

Kabin arvab, et istub endaga seotud ettevõtete nõukogudes veel 2?3 aastat ning jääb siis lõplikult taluhoidjaks.

Pärnumaal Tori kandis kuulub Kabini perefirmale, OÜ-le Kabin ja Pojad, 900 hektarit maad, sellest põllumaad juba 500 hektarit. Plaan on maad juurde muretseda ja haritavat ala suurendada, sest nagu Kabin ise ütleb, ei tasu vähemaga tegelemine end ära.

Ehkki maamajapidamise juhtimine on suuresti põllumajandustehnikumi haridusega poeg Martini õlgadel, veedab ka Jaan Kabin poole oma ajast talus. Ta on paigutanud talu kordategemisse, maa kokkuostmisse ja moodsate põllumasinate soetamisse ligi 7 miljonit krooni, enamik laenuna.

Viimased kaks aastat on talu tootnud kasumit ? miljoni krooni ringis aastas. ?Võtan seda kui pensionifondi,? tõdeb Kabin, kes vajadusel istub ka ise traktorirooli. ?Ega uute masinatega kündmine polegi kuigi raske.?

Tänavu aprilli lõpus andis Merko Ehitus börsile teada, et on EKE Investilt omandanud 50protsendilise osaluse osaühingus Tornimäe Apartments. Jutt on nn Tallinna kavandatavast kahe kõrge torniga hoonest, kuhu tuleb pinda kokku 54 000 ruutmeetrit. Kõrgemasse, 30korruselisse torni on kavandatud bürood-külaliskorterid, madalamasse, 28korruselisse, tuleb aga hotell.

EKE Investi juhatuse esimees Rein Tiik selgitas, et Merko Ehituse börsiteadet on seni veidi valesti mõistetud. Kavandatava hoone võib laias laastus jagada kolme ossa: madal põhiosa ning kaks torni. Merkole müüdi 50protsendiline osalus vaid ühes ehk kõrgemas tornis, mida ta ise ka ehitama hakkab. Jaan Kabin ütles, et osalus müüdi investeerimiskoormuse vähendamiseks. Kogu projekti juhtimine on aga Lemminkäinen Eesti käes, kes ise ehitab valmis ka nn alumise osa. Ja nagu Tiik Äripäevale kinnitas, et kavatse EKE Invest ülejäänud osast midagi maha müüa.

Üks kandidaate hotellioperaatori kohale on Hilton. Lõplik selgus peaks Kabini sõnul saabuma veel enne jaanipäeva, mil operaatoriga sõlmitakse 20aastane leping.

Kui kõik kulgeb kava kohaselt, alustatakse vaiade rammimist juba augustis, märkis projekti juhtiva Lemminkäinen Eesti juhatuse esimees Avo Lillemäe. Kogu projekti maksumus on 600 miljonit krooni.

Kui EKE 80ndate teisel poolel koos soomlastega Tallinnas NSV Liidu esimese ühisfirma ES Sadolin asutas, ei osanud keegi arvata, et sellest kujuneb tõeline rahamasin.

1992. aastal läks ES Sadolinis 10protsendiline osalus osaühingu Kilv kätte. Mõne aastaga jäi Kilvas alles kaks osanikku ? Jaan Kabin ja Avo Lillemäe, kes on täna tuntud kui Lemminkäinen Eesti juhatuse esimees. Praegu kuulub Kabinile 6 ja Lillemäele 4% ES Sadolini aktsiatest. Kilv aga saadeti likvideerimisele.

ES Sadolin on algusest peale tootnud head kasumit, viimastel aastatel on see 400?600 miljoni krooni suuruse käibe juures jäänud 70?110 miljoni krooni vahele, millest 70?80% on igal aastal dividendidena ka välja jagatud.

 • Avo Lillemäe, Lemminkäinen Eesti juhatuse esimees:
  Oma ärides on Kabin äärmiselt konkreetne inimene. Tühja tuult ta ei talla. Kui ta tahab midagi läbi viia, siis ta suudab oma ideid argumenteerida ja põhjendada nii, et tekibki mulje ? Kabinil on õigus. Ja tihtipeale tal ongi õigus. Vaatamata oma eale on ta seni ideede generaator ning valmis progressi nimel edasi minema.

 • Tõnu Toomik, Merko Ehituse juhatuse esimees:
  Kabiniga kokkuleppele jõuda on raske, sest ta läheb pisiasjadeni välja. Ta on väga kaalutlev. Samas kui kokkulepe on käes, peab ta sellest raudselt kinni. Oma rolli mängib siin kindlasti tema elukogemus. Isiklikus elu käitub ta pigem kokkuhoidlikult, lubades endale vähem, kui tema rahaline seis seda võimaldaks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  06. December 2011, 19:34
  Otsi:

  Ava täpsem otsing