27. mai 2004 kell 10:56

Euroopa firmasid Top-100s vähe

Maailma kõige väärtuslikemate firmade pingereas annavad tooni USA firmad, esikümnesse on pääsenud vaid kaks Euroopa firmat.

Esikohal on ajalehe Financial Times Deutschland koostatud pingereas General Electric, järgnevad Microsoft, Exxon, Pfizer ja Citigroup. Ainsad Euroopa firmad esikümnes on Briti kütusekompanii BP ja HSBC pank, vahendab EUObserver.

Kokku said ELi 25 liikmesriiki esimese saja suurfirma hulka vaid 29 firmat võrreldes 55 firmaga USAst. Enim firmasid esisajas oli ELi riikidest Suurbritannial ? 9, järgnesid Prantsusmaa ja Saksamaa vastavalt kuue ja viie firmaga. Prantsusmaalt oli suurim TotalFinaElf (23) ja Saksamaalt Deutsche Telekom (40). Euroopa riikidest olid esindatud veel Itaalia, Hispaania, Soome ja Hollandi firmad. Uute liikmesriikide firmasid maailma saja suurima hulka ei jõudnud.

Esimese firmana uuest liikmesriigist oli Euroopa Top-500 pingereas Poola Bank Pekao (283). Kokku oli Poolal Euroopa Top-500 pingereas kolm firmat niisamuti kui Ungaril ja T?ehhil.

Firmad on reastatud börsiväärtuse järgi.

Hetkel kuum