Andres Kärssin • 1. juuni 2004 kell 12:20

Eestis hakkab ilmuma uus venekeelne nädalaleht MK-Estonija

Eesti meediaturule tuleb uue nädalalehena venekeelne MK-Estonija, mis näeb oma sihtrühmana kogu venekeelset elanikkonda.

Meediafirma MK-Baltija teatel ilmub MK-Estonija esimene number ilmub 9. juunil. Tegemist on üle maailma leviva ajalehebrändi MK (Moskovski Komsomolets) toomisega Eesti meediaturule. MK-Estonija näol on tegemist ajalehega, mis koosneb 50% Eesti toimetuse toodetud materjalist ja 50% Venemaa MK koostatud materjalidest.

MK-Estonija peatoimetaja on Pavel Ivanov, kes vallandati tänavu märtsis ärimees Endel Siffile kuuluva ajalehe Estonia peatoimetaja kohalt. Ivanovi meeskonda kuuluvad teiste hulgas Vitali Belobrovtsev, Ksenija Repson ja Andrei Mokievski.

?Sisult on MK-Estonija klassikaline nädalaleht, mis räägib inimestele inimestest, uurib ja selgitab telgitaguseid poliitika, majanduse ja meelelahutuse vallas ning pakub kasulikku informatsiooni erinevates rubriikides?, ütles Ivanov.

Peattoimetaja sõnul koosneb lehe sisu kolmest osast ? Eesti oma matrejalidest, üldhuvi pakkuvatest Venemaa ja maailma kõmu-uudistest ja telekavast. 'Mingit poliitilist ideoloogiat väljaanne ei esinda. Ajalehe sihtrühmaks on Eesti venekeelne elanikkond sõltumata vanusest, usutunnistusest ja poliitilistest veendumustest,' lausus ta.

MK-Estonija hakkab ilmuma kolmapäeviti. Põhilehe maht on 40 lehekülge, sellele lisaks on lehe vahel 32-leheküljeline telekava. Leht on formaadis A3, ca 25% lehekülgedest on värvilised, ülejäänu must-valge. Jaemüügis hakkab ajaleht maksma 12 krooni. Esimese numbri tiraazh on 5000 eksemplari. Ajalehe kättesaadavus peaks olema tagatud kõikjal Eestis.

MK on üks suurimaid päevalehti Venemaal, millel ainuüksi Moskvas on ca 900 000 lugejat. Väljaspool Venemaad ilmub ajaleht nädalalehena riikides, kus on palju venekeelset elanikkonda ? Iisraelis, Saksamaal, Kreekas, Hispaanias, Kanadas ja mujal, kokku 38 riigis. Igal pool maailmas ilmub MK vene keeles.

Nädalaleht MK ilmub sisuliselt frantsiisilepingu alusel: igas riigis on väljaandja, kes lepingu alusel saab õiguse kasutada MK brändi ja suures mahus ka valmis lehekülgedena kujundatud sisumaterjali. Kohalik toimetus valib MK materjalide hulgast oma turule sobivad leheküljed ning lisades kohapeal kirjutatud artiklid, koostab ajalehe, mis on sümbioos Venemaa ja oma riigi materjalidest.

Uut nädalalehte annab välja Läti meediafirma SIA MK-Baltija, mille esindaja Eestis on Telereklaami OÜ. MK-Baltija omab MK litsentsi kõigi kolme Balti riigi jaoks.

Hetkel kuum