Globaalne esmaemissioonide turg kosumas

02. juuni 2004, 14:30

Globaalne aktsiate esmaemissioonide turg on näidanud aktiivsuse kasvu eelmise aasta viimases kvartalis ja selle aasta alguses ning elavnemine peaks jätkuma.

Viimase kahe kvartali jooksul kaasas 639 ettevõtet aktsiate esmaemissioonidega 53 miljardit dollarit. 2003. aasta kahe esimese kvartali jooksul kaasasid ettevõted 23 miljardit dollarit. Aktsiate noteerimise aktiivsust vähendas eelmise aasta alguses SARS ja Iraagi sõda. Kuid stabiilne majanduskeskkond tõi investorid tagasi esmaemissioonide turule 2004. aasta neljandas kvartalis. Praeguse aktiivsuse põhjal ennustatakse 1998. aasta tasemeid, kus ligi 1100 emissiooniga kaasati 118 miljardit dollarit.

Eelmisel aastal noteerisid ennast börsil peamiselt Aasia firmad. Globaalsest esmaemissioonide arvust moodustasid Aasia firmad 67 protsenti ja mahust 52 protsenti. Peamiselt tuli suur osakaal Hiinast, kus on väga kiire majanduskasv olnud viimase 10 aasta jooksul. Eelmise aasta suurim esmaemissioon oli China Life, kes kaasas 3,4 miljardit dollarit noteerides aktsiad New Yorgi börsil. Sellel aastal on samuti oodata suuri esmaemissioone Aasias.

Bloombergi poolt küsitletud esmaemissioonide korraldaja Joe Muscati sõnul on turg globaliseerunud ja paljud kiiresti kasvavad firmad soovivad oma aktsiad noteerida välisbörsidel. Näiteks Hiina aktsiad, millest huvituvad ka rahvusvahelised investorid, noteeritakse USA börsidel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing