PM: ehitusbuum tõi kaasa töömeeste põua

03. juuni 2004, 08:11

Ehitustööde järsk suurenemine aasta alguses on kergitanud ehituse hindasid ja põhjustanud terava tööjõupuuduse.

Väikeettevõtja Lauri Tallo sõnul on ehitajaid vastuvõetava hinnaga peaaegu võimatu leida. «Otsisin Harkusse eramule ehitajat, kui lõpuks õnnestus leida firmad, kes nõustusid hinnapakkumise tegema, küsiti kõigest majakarbi püstitamise eest ruutmeetri hinnaks 9000 krooni,» rääkis Tallo Postimehele. «Ehitajad teevad ebareaalseid pakkumisi, sest suuremaid töid on küllaga ja üksikute eramute ehitamist ei tahetagi ette võtta,» arvas ta.

Ehitusfirmad kaebavad, et kõiki tellimusi ei saa vastu võtta, sest korralikku tööjõudu napib. Lisaks sellele, et töömehi on ehitusbuumi arvestades liiga vähe, lähevad paljud osavamad ka Skandinaavia maadesse tulusamale tööle.

Lisaks võtavad mitmed firmad, et endale tulevikus tööd kindlustada, korraga palju tellimusi. Tihti ei õnnestu neil aga seetõttu tähtaegadest kinni pidada ning ka järgmistele objektidele jõutakse hiljem.

Ehitusfirma Jälle ja Ko juhatuse liikme Jüri Jälle sõnul on korralikke töömehi Eestis kõigist ehitajatest kõigest kolmandik. «Ülejäänud alles harjutavad ametit ning seega ei saa ettevõtted nii kiiresti kasvada kui nõudlus,» ütles Jälle.

Kuigi ka Eestis teenib hea töömees ehitusel kuni 15 000 krooni kätte, lähevad Jälle sõnul paljud ikkagi Soome tööle, kus palgad ligi kolm korda kõrgemad. «Eesti tellijad ei suuda veel selliseid palku maksta,» ütles ta.

Kui suurematele eramutele on veel võimalik ehitajaid pikema otsimise peale leida, siis peaaegu võimatu on leida töömehi renoveerimistöödele. Järjekorrad ulatuvad tihti talveni. Jälle sõnul peab praegu oma ehitustegevust tublisti ette planeerima, et endale soodsa hinnaga ja korralikku ehitajat leida.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing