Ülar Lauk • 8. juuni 2004 kell 12:24

Jukos mõisteti süüdi ebaproportsionaalsete soodustuste tõttu

Moskva arbitraa?ikohtu otsus Jukose suhtes kohustab kompaniid tasuma 3,4 mld dollarit makse.

Kohtunik Andrei Gret?i?kin selgitas motiveeringus, et Jukoselt naftat ostnud, seda transportinud ja hoidnud kompaniid, mis said regioonidelt 48 mld rubla ulatuses maksusoodustusi, ei omanud õigust soodustustele, sest nende investeeringud regioonide majandusse olid 'ebaproportsionaalsed' võrreldes soodustustega. Just sellel alusel otsustas kohus tunnistada soodustused ebaseaduslikuks, maksumaksjad ebaausateks ja Jukose vastutavaks maksude makmise eest.

Väljanõutud 3,4 mld dollari ehk 99,4 mld rubla sees on 32,2 mld rubla viiviseid ja 19,2 mld rubla trahve.

Loodud pretsedent ähvardab suurte ebameeldivustega tuhandeid firmasid, kes minimeerisid makse investeerimislepingute abil regionaalvõimudega.

Taolist arutluste skeemi võib kohaldada ka soodustuste suhtes, mida said T?ukotkal firmad, mis on riigikontrolli arvates seotud Sibnefi finantsskeemidega, kirjutab Vedomosti viitega anonüümsele analüütikule. Lisaks veel paljudele teistele kompaniidele. Formaalset seost soodustuste suuruse ja investeeringute mahu vahel pole ühelgi regioonil, seepärast sõltub otsus 'proportsionaalsusest' kohtuniku tahtest.

<#Newsru.com=http://newsru.com/finance/08jun2004/yuk.html>

Hetkel kuum