Euribor kõrgem kui kuus kuud tagasi

Alvar Jõgeva 15. juuni 2004, 00:00

Pikaajaliste laenude baasintressiks olev kuue kuu Euribor on üle pika aja tõusnud kõrgemale tasemele kui kuus kuud tagasi. Euriborist sõltub enamiku Eesti pankadest võetud laenude intress, millele lisandub tavaliselt konstantne preemia. Preemia võib varieeruda, sõltudes eelkõige kliendi maksevõimest.

Iga kuue kuu tagant vaatavad pangad intressimäärad üle ja kui klient võttis laenu kuus kuud tagasi, siis tuleb tal järgmisel poolaastal maksta juba veidike rohkem. Seni oli tänu soodsale turuolukorrale klientidel väiksem kuumakse kui kuue kuu eest.

Laenuvõtjad peaksid arvestama, et Euribori edasine tõus suurendab nende laenu kuumakset, mis tähendab suuremaid väljaminekuid. Arvan, et laenuklient peaks endale väikese reservfondi koguma, et tema jaoks ebasoodsate asjaolude kokkulangemisel probleeme ei tekiks. Näiteks võib klient sattuda raskusse, kui üks leibkonna liige koondatakse. Kui lisaks tulude vähenemisele suurenevad ka väljaminekud kõrgemate laenumaksete näol, tekib raske olukord. Kui vähegi võimalik, tasub veidi raha kõrvale panna, et vältida eelpool kirjeldatud situatsiooni.

Üks võimalus Euriborist mitte sõltuda on intress fikseerida, kuid pangad pole sellest eriti huvitatud, seda saab teha vaid praeguselt tasemelt oluliselt kõrgema intressiga. Suuremate summade puhul tasub siiski kaaluda intressiriski maandamist. Kuigi alguses tuleb tasuda kõrgemat intressi, peaks edaspidise Euribori tõusu juures see ennast ära tasuma.

Euribori tõusu taga on viimase aja ootused intresside üha kiiremas tempos tõstmisest. Tõus selle aasta märtsikuu rekordmadalalt tasemelt on olnud märgatav ja üsna suure tõenäosusega peaks see ka jätkuma.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:32

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing