Palgatõusu juhtisid hotellid ja restoranid

Anne Oja 15. juuni 2004, 00:00

Eile avaldatud statistika põhjal tõusis hotellides ja restoranides keskmine brutopalk mullu 4180 kroonini, mis on 40% vähem Eesti keskmisest, 6723kroonisest kuupalgast.

Maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna talitusejuhataja Ramses Alliksoo märkis, et keskmise palk on hotellinduse ja toitlustuse valdkonnas teiste tegurite kõrval kasvanud tänu maksuhalduri tegevusele. ?Ei saa öelda, et selles valdkonnas makstakse palka nüüd kõikjal ametlikult, ent keskmiste palganumbrite tõus näitab selgelt tendentsi varimajanduse osakaalu vähenemisele,? lausus ta.

Juhtimisekspert, PW Partnerid juht Peeter Võrk lausus: ?Ma arvan, et järsemad palga üleshüpped erasektoris on praegu tihtipeale tingitud sellest, et häid töötajaid on raske leida. Samal ajal avatakse kiires tempos uusi hotelle jm teenindusasutusi, kes peavad leidma omale korraga kogu uue kollektiivi.? Võrgu sõnul avaldavad palga kasvule maksureidide kõrval olulist mõju ka ametnike palga ja miinimumpalga tõus, seda eriti madalalt tasustatud sektorites.

Hotellide ja restoranide liidu tegevjuht Donald Visnapuu kinnitas, et hotelle ja restorane võis sundida palku tõstma konkurents.

?Siin võib olla tegu loomuliku nähtusega, sest hotellides ja restoranides oli keskmine palk kõige madalam,? märkis Visnapuu. ?Selge on aga, et majandussektorite vahel on ka konkurents ja kui palka ei tõsta, jooksevad inimesed ära. Ükskõik kuhu,? selgitas ta.

?Palgatõus oli, kuid see on alati väga delikaatne küsimus," sõnas Roosta Puhkeküla direktor Indrek Otti. Millisesse vahemikku palgatõus jäi, ei soostunud ta lisama. Mullune põhipalga tõus sõltus Roosta Puhkekülas iga konkreetse töötaja tööst ja saavutustest, selgitas Otti. Palgatõus hõlmas inimesi reatöötajatest keskastme juhtideni välja.

Tartu hotelli Pallas juht Verni Loodmaa ütles, et tõstis möödunud aastal palku nii hotellis Pallas kui hotellis London 5?10 protsenti.

?Eks inimestel on ikka ootus, et nende palku vaadatakse üle. Palkade alandamine on erakordselt keeruline ja eelmine aasta jõudis kätte see aeg, mil hotellid pidid palku tõstma,? lausus Loodmaa.

Loodmaa ütles, et Pallas ja London pole kunagi ümbrikupalka maksnud. ?Ma ei oska seda kommenteerida,? ütles Loodmaa maksuameti seisukoha peale, ?kuid eks selles võib ka tõtt olla?.

Peale hotelli- ja restoranimajanduse kasvas mullu palk jõudsalt ka hulgi- ja jaekaubanduses, ehituses, tervishoius ning metsamajanduses.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:32

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing