Ühispank keeldus aktsiaraamatu väljavõtet väljastamast

Inno Tähismaa 17. juuni 2004, 00:00

?AS Eesti Ühispank asus seisukohale, et ajakirjanduslik huvi ei ole käsitletav ?õigustatud huvina? Eesti Väärtpaberite keskregistri seaduse § 7 lg 2 p 2 ja selles viidatud Äriseadustiku § 234 lg 1 tähenduses,? põhjendas pank keeldumist Eesti Väärtpaberikeskusele.

Väärtpaberikeskus sai vastuse Ühispangalt eile, teatas keskuse esindaja Maret Hook. Keskus tegi Ühispangale järelepärimise nädal tagasi.

Äripäev soovis väljavõtet Ühispanga aktsiaraamatust, et välja selgitada, kuhu kadusid 1997. aasta jooksul 5 miljonit aktsiat, mis olid mõeldud panga töötajatele preemia-optsioonideks. Panga juhid on väljendanud oma soovimatust kaasa aidata aktsiate saatuse väljaselgitamisel.

Ühispank on endine börsiettevõte, aktsiad noteeriti 1996. aastal. Äripäeva Kirjastus oli alates 1997. aastast kõigi Eesti börsiettevõtete aktsionär ja kirjastusel oli sellega seoses juurdepääs ka Ühispanga aktsiaraamatutele.

Ühispanga aktsiad on 100% Skandinaviska Enskilda Bankeni (SEB) valduses pärast seda, kui SEB tegi 2000. aasta sügisel ülevõtmispakkumise. Ühispanga aktsiatega lõpetati börsisüsteemi kaudu kauplemine alates 2001. aastast. Seaduse kohaselt oli SEBil õigus üle võtta kõik Ühispanga aktsiad ka neilt väikeaktsionäridelt, kes polnud nõus oma aktsiaid müüma.

Ühispank keeldub väljastamast infot ka sisekontrolli toimingu fakti kohta.

?Ühispank ei jaga panga sisetoimingute kohta informatsiooni ja nende kohta kommentaare ei anna,? edastas panga seisukoha sisekommunikatsiooni juht Kai-Riin Meri.

Äripäev küsis Ühispangalt, kas panga sisekontroll on võtnud panga juhtkonna aktsiatehingute küsimuse vaatluse alla. Küsimus oli ajendatud Ühispanga pressiesindaja Evelin Pulli möödunud nädalasest ütlusest, et pank on alustanud uurimist seoses 1997. aasta tehingutega. Pull on alates sellest nädalast puhkusel, pank pole tema sõnu kinnitanud.

Ühispank on varem olnud info andmisel avatum. Samuti pole sisekontrolli uurimise faktist saladust teinud Hansapank, näiteks viimati Klementi aktsiatega kauplemist puudutava insaiderluse kahtluse puhul.

Juhtumi puhul on tegemist osaga Ühispanga juhtkonnaga seotud skeemist, kus offshore-firma kaudu müüdi maha algselt panga töötajatele preemiaoptsioonideks mõeldud aktsiad.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing