Tallinna Kaubamaja aktsiakapital võib suureneda poole võrra

Annika Matson 22. juuni 2004, 00:00

Tallinna Kaubamajal on hetkel 6,8 miljonit aktsiat. Seega võivad nad lähiajal maksimaalselt välja lasta 3,4 miljonit uut aktsiat.

?Juhul kui Tallinna Kaubamaja sooviks aktsiad emiteerida maksimaalselt ette seatud mahus, oleks firmal praegust turuhinda arvestades võimalik investoritelt saada üle 300 miljoni krooni,? märkis Äripäeva analüütik Raivo Sormunen. Teist sama palju võiks tema sõnul emissiooni õnnestumise korral firmale laenata ka pangad.

?See on ju tore,? kommenteeris Tallinna Kaubamaja aktsiakapitali suurenemisvõimalust ka Hansabank Marketsi peaanalüütik Urmas Riiel. Tema sõnul suurendab see vaid Tallinna Kaubamaja aktsia likviidsust.

?Arvata on, et ettevõttel on edasised laienemisplaanid ja nad ei taha lasta oma laenukoormust üle kriitilise piiri,? märkis ta.

Riiel soovitab Tallinna Kaubamaja aktsiat hoida ja hinnasiht on 109,5 krooni. Eile lõpetas aktsia kauplemise 102,6 kroonil.

?Aktsiaid emiteeritakse tulevikus, kui on vaja raha näiteks ülevõtmisteks või uuteks investeeringuteks,? ütles Tallinna Kaubamaja juht Raul Puusepp.

Konkreetsetest uutest äriplaanidest Tallinna Kaubamaja juhatuse esimees Puusepp ja nõukogu esimees Andres Järving aktsionäre ei teavitanud.

Äripäev kirjutas kahe kuu eest, et Tallinna Kaubamaja tütarfirma Selver on teinud ETK-le pakkumise osta ära kolm Maksimarketit. Kui see tehing teostuks, saaks Selverist suurima müügipinnaga super- ja hüpermarketipidaja Tallinnas. 2003. aastal moodustas Selveri kett juba 59 protsenti Tallinna Kaubamaja kontserni käibest. Selveri aastane käibe kasv ulatus mullu 29 protsendini, mis oli kiirem kui kaubamaja oma. ?Rekord pärines Pärnu Mai Selverist, mille käive kasvas aastaga kaks korda,? ütles Järving.

Seni on teada, et ettevõte investeeris ligi 100 miljonit krooni Viru keskuse ehitamisse ja täiendavad 350 miljonit krooni lähevad uue Tartu Kaubamaja ehitusse. ?Uue Tartu Kaubamaja ehitus on Tallinna Kaubamaja ajaloo suurim investeering ning loodame, et see tasub end ära,? lausus Järving.

Suurte investeeringute tõttu ei maksnud firma aktsionäridele ka eelmise aasta eest dividende. Varasemal viiel aastal on Tallinna Kaubamaja oma aktsionäre dividendidega rõõmustanud. ?Investeerisime tormilisse arengusse meie ümber ja seetõttu dividende ei maksa,? ütles eile Puusepp, mispeale väikeaktsionäride seast nurinat kostus. ?Tahame, et väikeaktsionäride vara tulevikus veel suurem oleks,? lohutas juht seepeale.

Lisaks kinnitati eilsel aktsionäride koosolekul eelmise majandusaasta aruanne, otsustati jätta kasum välja jaotamata, valida audiitoriks PricewaterhouseCoopers ning valida Tallinna Kaubamaja nõukogu uueks liikmeks Sangari juhatuse esimees Gunnar Kraft.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:33
    Otsi:

    Ava täpsem otsing