Telki ei kotis ei osteta

Indrek Kiisler 02. juuli 2004, 00:00

Kalle Hallik Nõmme matkakeskusest kinnitab, et eestlaste teadmised telkidest on nigelavõitu. Miks muidu ostavad paljud telgi kataloogikaubamajadest. ?Ühe väga tuntud kataloogikaubamaja telk on selline, et isegi hommikune kaste tuleb läbi. Ometi ostavad neid isegi tudengid, kellega just tulin matkalt,? räägib Hallik.

Telki ostes tuleb esmalt selgeks teha kasutuseesmärk. Kui ajutist ööbimispaika vajatakse vaid firma suvepäevadel või rokk-kontsertidel, sobib odav telk, mille hinnaklass jääb alla 500 krooni. Enamasti on nii odavad telgid Aasia päritolu ning veepidavuse näitaja ehk veesamba kõrgus ruutsentmeetri kohta jääb alla 1500 millimeetri. Kalle Hallik võrdleb seda tavalise vihmavarjuga, mille veepidavusnäitaja on umbes 600 millimeetrit.

Pavel Rambak Tallinna matkaklubist ütleb, et kõik telgid hakkavad pikapeale vett läbi laskma ning selle vastu aitab ainult tavaline kile, mis tuleks panna telgi sisemise ja välimise katuse vahele. Lisaks hoiab kile sooja ning annab 100% garantii, et inimesed jäävad telgis kuivaks. Kogenud matkajate kinnitusel saab sobiva keskmise matkatelgi kätte umbes 1500 krooniga.

Eesti väiksusest tingituna on meie jaekaubanduses ainult mõned üksikud maailmas tunnustatud telgimargid. Näiteks Matkasport toob maale Itaalia päritolu Ferrino telke, Nõmme Matkakeskus kaupleb Lafuma telkidega. Samas kinnitas alpinist Jaan Künnap, et paljud Venemaal toodetud telgid ei jää millegi poolest tuntud firmamärkidele alla. Üks võimalus on lasta endale vastavalt erivajadustele telk õmmelda Tartu firmas Matrix Grupp OÜ, mille juhi Diana Haaki kinnitusel tuleb telgi hind küll mõnevõrra kõrgem, kuid samas on arvestatud klientide sooviga ning telkidele antakse vettpidav garantii. Näiteks on Matrixis õmmeldud kotkauurijate jaoks telk, millel on erilised binokli- ja fotoaparaadiavad, kust on võimalik linde jälgida ja pildistada.

?Sellel laigulisel telgil käib põhi alt ära, nii et telgiga on võimalik kõndida teise kohta ise telgist väljumata, mis võimaldab jääda lindudele märkamatuks. Samuti on mitmed kaatriomanikud oma alustele tellinud spetsiaalse telgi, mida saab kasutada ka merel,? selgitab Haak.

Enne telgi ostmist võiks mõelda ka sellele, kas telgis tahetakse ka süüa teha ? siis tuleb valida tunneltelk, mille eeskojas saab kasutada priimust. Juhul kui ollakse huvitatud ainult telgis magamisest, siis tasub eelistada kuppeltelki, mis on kergem. MS Auto OÜ pakub aga magamiskotikatet, mis võimaldab magada väljas. See on valmistatud veekindlast mikrokangast. Kattekoti kõik õmblused on teibitud ja katsetatud ning veepidavus on 3000 mm. Kattekoti materjal laseb veeauru seestpoolt välja, mis on vajalik, et ei tekiks kondensaati koti sisepinnale. Kott on varustatud sääsevõrguga ja selle peatsis on panipaik seljakoti ja muu varustuse jaoks.

Kogenud matkajate kinnitusel võib telk olla ükskõik kui kvaliteetne, kuid palju sõltub tegi püstitusoskusest. Kuigi kõikidel telkidel on veekindel põhi, tuleb ajutine ööbimispaik üles panna ikka kõrgemale kohale. Lisaks soovitatakse kasutada spetsiaalseid magamismatte, siis ei teki telgi põhjale mehaanilisi vigastusi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:25

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing