Eesti puidufirma hakkab tootma Sri Lankal

Andris Feldmanis 09. juuli 2004, 00:00

Töötajaid on Hapa Groupile tööd tegema hakkavas Sri Lanka tehases alguses sada, aga Hapa Group OÜ tegevjuhi Eugen Vegesi sõnul sõnul on edaspidi plaanitud umbes 300 töötajat. Sri Lankal valmistatava toodangu põhiliste turgudena nimetas Veges Jaapanit ja USAd.

Ootused Sri Lanka tootmisele on suured. ?Loodame, et teisel aastal saavutame 10-20 miljoni kroonise kasumi,? ütles Veges. See tähendaks praeguste tulemuste kolme-nelja kordistamist.

Hetkel on tootmine Sri Lankal katsetusfaasis, kuid Hapa Groupi tegevjuht on tulemuste osas positiivselt meelestatud. ?Katsetame uusi materjale, näiteks kummipuud,? ütles Veges. Esimesed müügiks mõeldud tooted peaksid valmima jõulumüügi ajaks.

Omainvesteeringuid Hapa Group OÜ Sri Lankale ei tee. ?Tootmine toimub allhanke korras, kuid tehas töötab spetsiaalselt meie jaoks,? selgitas Veges. Tema sõnul on ettevõttel lihtsam tegeleda ainult disaini ja turustamisega. Investeeringud jäävad kohalike ettevõtete kanda.

Sri Lankale meelitasid Hapa Groupi just odav tööjõud ja toormaterjal. Toote omahind langeb vähemalt kaks korda, langeb ka müügihind, selgitas Veges. Ta märkis, et kohavalikus oli oluline ka kohalike ettevõtete koostöövalmidus ja usaldusväärus.

Lihttöölise kuupalk on Sri Lankal kümme korda väiksem kui Eestis. ?Seal on loomulikult tööviljakus madalam kui siin,? lisas Veges.

Sri Lanka tehases hakatakse tootma peamiselt lastemööblit ja mänguasju. ?Tegemist on pigem disainitoodetega,? ütles Veges. ?Neid päris igas kaubanduskeskuses ei müüda.? Hetkel on tootmine katsetamisstaadiumis. Hapa Groupi OÜ tootmine jääb edasi ka Eestisse. ?Me lihtsalt ei laienda seda,? kommenteeris Veges. Eestisse jääb peamiselt mänguasjade tootmine, mis eeldab väga kvaliteetset puitu. Eestis on Hapa Group OÜ-l 35 töötajat.

Samuti puitmööbli tootmisega tegeleva ASi Sanwood müügijuht ütles konkurendi tegevust kommenteerides, et selline praktika on mööbli tegemises väga tavaline. ?Praegu tuleb suurem osa Euroopa mööblist kusagilt Aasiast,? sõnas Toom. ? Müts maha igal juhul nende ees, kui millegi sellisega hakkama saavad.? Tema sõnul AS Sanwood hetkel midagi sarnast ei plaani, ?püüame kohaliku tooraine ja tööjõuga hakkama saada.?

Äripäev kirjutas juunis, et Eesti ettevõtjad on avastanud Hiina turu, tellides sealt massiliselt allhanget. Sri Lanka töötajate palkamisest polnud kuulnud seni ükski Äripäevaga vestelnud tööstusjuht.

_______________________________

August Kull,
Thulema nõukogu esimees, Eesti Puutööliidu juhatuse liige

Minevikust selliseid näiteid tuua ei oska. Kujutan ette, et töömahukas tootmine võib seal igati mõistlik olla. Samas pole kõik Eestis tootmise võimalused veel ka ära kasutatud.

Jaak Leimann,
majandusteadlane

Hea märk, et Eesti jälgib maailma trendi. Tekib loomulikult küsimus, et mida Eestis edaspidi tootma hakatakse, aga eks me peame pead tööle panema.

Ilmar Petersen,
Elcoteq Tallinna juht

Eesti firmadele on oluline võtta julgust ja riske, et vaadata väljapoole.

Alar Kolk,
Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus, juhatuse liige

Trendi tekkimist on raske prognoosida, aga ettevõtjad muutuvad oma võimalustes järjest teadlikumaks ja ka julgemaks. Uutele turgudele sisenemine on alati keeruline.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing