Sotsiaalministeerium selgitab ravikindlustuse seaduse muudatusi

12. juuli 2004, 13:03

Riigikogu võttis juunis vastu mitmed ravimeid puudutavaid ravikindlustuse seaduse muudatused, teatas sotsiaalministeerium.

Sotsiaalministeerium selgitab alljärgnevalt muudatuste sisu ja toob ära jõustumisajad.

<b> Ravimite loetellu kantud ravimitele ehk kõikidele retseptiravimitele rakendatakse alla 4-aastaste laste puhul soodustuse protsenti 100. </b>

Muudatus tagab imikutele ja väikelastele vajaliku ravi kättesaadavuse hoolimata vanemate sissetulekust. Soodustuse protsent 100 tähendab seda, et ravimi eest tuleb maksta vaid omaosalustasu 20 krooni. Juhul, kui ravimile on kehtestatud piirhind ja ravim on piirhinnast kallim, siis tuleb maksta ka piirhinda ületav osa, kuid sellisel juhul tuleks kindlasti konsulteerida arsti ja apteekriga, et leida hinnalt soodsam (piirhinda mitte ületav) ravim. Nimetatud säte jõustub
1. augustist 2004.

<b> Piirhindade arvutamisel kahele ravimile lähtutakse odavama ravimi hinnast. Kolme ja enama ravimi korral arvutatakse piirhinnad hinnalt odavaimast ravimist järgmise ravimi hinna põhjal. </b>

Muudatus jõustub 1. jaanuarist 2005 ning tagab patsientidele (nagu ka kehtiv seadus) kahe sama toimeainega ravimi puhul odavama ravimi ning kolme ja enama ravimi puhul kahe odavaima ravimi kompenseerimise haigekassa poolt.

Piirhinna kehtestamine on vajalik ravimihüvitisteks väljamakstava raha otstarbekaks kasutamiseks. Piirhinna põhimõte seisneb selles, et haigekassa kompenseerib sama toimeaine ja manustamisviisiga ravimitest kahe odavama ravimi hinna ulatuses. Kõik Eestis müüdavad ravimid on kontrollitud efektiivsuse ja kvaliteediga. Kindlasti tuleks konsulteerida arsti ning apteekriga, et võimaluse korral leida ravim, mille hind ei ületaks piirhinda ja mis seetõttu on patsiendile tunduvalt taskukohasem.

<b> 4 kuni 16-aastaste laste ja isikute, kellele on määratud töövõimetus- või vanaduspension ning vähemalt 63-aastaste kindlustatud isikute puhul kohaldatakse ravimite loetellu soodustuse protsendiga 75 kantud ravimite müümisel soodustuse protsenti 90. </b>

Seaduse muudatusega laienes tunduvalt soodustuse saajate arv ? alates 1. augustist 2004 saavad 90% soodustust 75% asemel ka 10-16 aastased lapsed (seni alla 10 aastased lapsed) ja kõik vanaduspensionärid (seni üle 63 aastased isikud). Nimetud muudatus parandab ravimite kättesaadavust vähemkindlustatud ühiskonnagruppidel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing