Tõnis Arnover • 14. juuli 2004 kell 9:16

Teemandikontsern De Beers tunnistas vanu patte

LAVi teemandikontsern De Beers tunnistas üles, et on teinud ebaseaduslikku hinnakoostööd ja nõustus maksma 10 miljonit dollarit trahvi pääsemaks USA turule.

Ülestunnistuse eest saab De Beers vaba pääsu USA teemandimüügiturule, mis on maailma suurim.

De Beersi ülestunnistus on seotud 10 aasta vanuse süüdistusega. Nimelt väitis USA kohtuministeerium 1994. aastal, et De Beers ja General Electric on salakoostöös kruvinud üles tööstuslike teemantide hindu. Kuid ministeerium oli sunnitud General Electricu vastu esitatud süüdistuse tagasi võtma, kuna De Beersi esindaja ei ilmunud kohtusse ega andnud kartelli kohta vajalikke ülestunnistusi, kirjutab Reuters. Eelmisel aastal müüs General Electric oma teemandiüksuse maha.

De Beers kontrollib täielikult maailma teemandikaubandust: lihvimata teemantide pakkumisest käib kaks kolmandikku De Beersi kaudu. De Beersi eelmise aasta käive oli 69,5 miljardi krooni ja puhaskasum kuus miljardit.

Hetkel kuum