Ülo Toomsalu • 16. juuli 2004 kell 7:08

PM: ELi reform toob suhkru hinna 10 kroonile

Suhkru kilogrammi hind alaneb tuleva aasta suvest kümmekonnale kroonile, kui Euroopa Komisjonil õnnestub läbi suruda ühenduse suhkruturu reformikava.

Siiani kaitses Euroopa Liit tänu üksikutele põllumeestele ja suhkrutootjatele siinset turgu väga kiivalt, mistõttu erineb maailmaturu hind ELi suhkru hinnast üle kahe korra. Eestlased said seda omal nahal tunda maist, mil suhkru hind kerkis nädalaga seitsmelt-kaheksalt kroonilt 16 kroonile, kirjutab Postimees.

ELi põllumajandusvoliniku Franz Fischleri ettepanekul alaneksid suhkru garanteeritud hinnad ning kvoodid tuleva aasta juulist kolmandiku võrra. Tegemist on leebema reformikavaga, sest võimalik oleks suhkruturult ka kõik piirangud kaotada.

Meetootja OÜ Meveda juhatuse liikme ja tegevmesiniku Jaanus Tulli sõnul oleks see mesinike jaoks väga hea uudis, sest suhkru hind mõjutab oluliselt meetootmist.

Põllumajandusministeeriumi töötleva tööstuse ja kaubandusosakonna juhataja Ene Maadvere sõnul näitavad esialgsed arvutused, et kaupmeeste mõistliku juurdehindluse korral maksaks suhkur pärast reformi jaekaubanduses pisut üle kümne krooni. Praegu ületab hind 15 krooni piiri.

«See on siiski teoreetiline arvutus, sest elu on näidanud, et kaupmehed võivad toodetele lisada väga suuri juurdehindlusi, milleks tegelikult põhjust justkui ei ole,» märkis Maadvere.

Maiustuste- ja meetootjatele oleks see aga väga hea uudis, sest nende toodang on pärast maid suhkru hinnatõusu tõttu kallinenud. Reform loob aga eelduse hinnalanguseks. Näiteks mesinduses kasutatakse suhkrut mesilaste sügisese söödana, millest viimased oma talvetoidu toodavad.

Hetkel kuum