Naftatöötlusmarginaal 14 aasta kõrgeim

Tõnis Oja 30. juuli 2004, 00:00

Jukose ähvardus katkestada naftatoomine järgmisel nädalal kergitas nafta hinna rahvusvahelisel naftabörsil Londonis 14 aasta kõrgeimale tasemele, 39,68 dollarini barrelist, ning New Yorgi kaubabörsil 42,90 dollarini barrelist.

Kui me aga jagame ühe toornafta barreli naftasaadusteks, võib naftabarreli hinnale veel vähemalt 10 dollarit otsa panna. ?Naftatöötlusmarginaalid on eelmistel kvartalitel olnud erakorralised,? lausus uudisteagentuurile Bloomberg Deutsche Bank Securitiesi naftaanalüütik Paul Sankey.

Toornafta ja naftasaaduste, nagu bensiin, masuut ja kütteõli, hinnavahe oli New Yorgi kaubabörsil eelmises kvartalis 9,79 dollarit barrelist, mis on kõrgeim alates 1990. aastast. Selle kvartali naftatöötlusmarginaalid tänase päeva seisuga koguni 10,55 dollarit (rahvusvahelisel naftabörsil Londonis kaubeldakse naftasaadustest ainult masuudiga, mistõttu analoogilist arvestust on raske pidada). See aga tähendab, et nafta hind tarbija jaoks on vähemalt 50 dollarit barrelist, millele lisanduvad maksud.

Toornafta keskmine hind New Yorgi kaubabörsil oli teises kvartalis 38,28 dollarit barrelist võrrelduna 28,91 dollariga aasta varem.

Eile musta kulla hind mõnevõrra langes, sest Venemaa valitsus kinnitas, et Jukos võib naftat toota.

Lisaks kinnitas Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon (OPEC), et suudab tagada katkestusteta naftatarned. Juuni alguses otsustas OPEC tõsta naftatoodangut 2 miljoni barreli võrra ööpäevas, millele järgmisest nädalast (1. augustist) lisandub veel pool miljonit. Rahvusvahelise energeetikaorganisatsiooni (IEA) teatel toodab kartell juba praegu 28 miljonit barrelit naftat ööpäevas, kusjuures ametlik toodangukvoot on praegu 25,5 miljonit barrelit ööpäevas.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:37
    Otsi:

    Ava täpsem otsing