Osta Rootsist Ericssoni, Sandviki, AstraZeneca ja H&Mi aktsiaid

Annika Matson 10. august 2004, 00:00

Investeerimispanga Alfred Berg/ABN Amro analüütik Richard Parken rääkis, et viimased paar kvartalit on tugevat kasvu näidanud Euroopa suurim rõivamüügikett Hennes & Mauritz (H&M). Seetõttu on nad aktsiale andnud ostusoovituse.

Ka metallitöötlejad Sandvik ja SKF ning kindlustusfirma Skandia on Parkeni lemmikute seas. Ericssonile on Alfred Berg/ABN Amro ekspertidel hetkel soovitus ?neutraalne?. ?Ericssoni aktsia on jätkuvalt ülehinnatud, eelistame Nokiat,? oli analüütik Stockholmi börsi lipulaeva suhtes karm.

Enskilda Securitiese analüütik Mats Nystrom seevastu soovitab Ericssoni aktsiat kohe osta. Jaemüüjatest tunnistas Nystrom odavaks samuti H&M aktsia. Mattias Gredmark Nordea pangast ütles, et tema lemmik on Tele2.

Ka Soome investeerimispanga Evli analüütik Michael Andersson pidas hetke tugevaimaks ostuks Ericssoni aktsiat. ?Ericssoni aktsia on seisnud paigal, aga ootan, et nii kolmas kui neljas kvartal tuleb tugev ning samuti ka järgmine aasta,? ütles Andersson. Tema hinnasiht aktsiale on 30 Rootsi krooni. Ka H&Mi aktsiale ootab ta sügisel tugevat tõusu. Lisaks soovitas ta Sandviki, SKFi, Skandiat, Volvot ja Scaniat.

Handelsbankeni analüütikud nimetasid oma viimases ülevaates Põhjala juhtivaktsiatest hetkel soodsaimaks SCA, Assa Abloy, H&Mi, AstraZeneca, Nordea ja Ericssoni aktsiat. Väiksematest firmadest eelistavad nad Rottnerosi, Hexagoni, Oriflame?i ja Maximat.

Carnegie viimaste analüüside põhjal tasub osta Alfa Lavali, AstraZeneca, Ericssoni, Gambro, Oriflame?i, SASi, Biotage, New Wave Groupi, Nordea, Scania, Skandia ja Skanska aktsiat.

Hansabank Marketsi maakler Raido Lillemets kinnitas, et nii Nokia kui ka Ericsson on eestlaste vaieldamatud lemmikud. Teisele kohale võiks asetada Stora Enso aktsia. Ericssoni osteti tema sõnul viimati aktiivselt selle aasta alguses, kui ta maksis 13 Rootsi krooni. ?Eesti eraisik ostis korraga 100 000 Ericssoni aktsiat, see oli rekord,? ütles Lillemets. Sellise hulga aktsiate eest tuli välja käia umbes 2,5 mln Eesti krooni. Lillemetsa andmetel kauplevad Eesti investorid Rootsis aktiivselt ka ABB, AstraZeneca, Vostok Nafta, TeliaSonera, Electroluxi ja Tele2 aktsiatega.

Pikaajaline nägemus on eestlastel H&Mi, Swedbanki, Handelsbanki, Volvo, Scania ja Sandviki aktsiates.

Samal ajal kui maailm tunneb muret nafta kõrge hinna pärast, voolavad Pärsia lahe äärsete naftariikide miljonid Stockholmi börsile.

Aasta algusest on Kuveit, millele kuulub 10% maailma naftareservidest, suurendanud oma osalust Rootsi börsifirmade aktsiates ca 40%, kirjutas reedene Rootsi majandusleht Dagens Industri. Sellega on Kuveit tõusnud Stockholmi börsi 20 suurima välisinvestori hulka, omades aktsiad 18 firmas kokku 2,2 miljardi Rootsi krooni väärtuses.

Suurim investeering oli sel kevadel 11 miljoni uue Ericssoni aktsia ost. Sellega on Kuveidi investoritel nüüd kokku 34 miljonit telekommunikatsiooniseadmete tootja aktsiat koguväärtuses 750 miljonit Rootsi krooni.

Suuremad osalused on veel Nordea Pangas, väärtus ca 350 mln Rootsi krooni, Volvos ? 320 mln Rootsi krooni, Sandvikis ? 200 mln Rootsi krooni ja SEBis ? 187 mln Rootsi krooni.

Samal ajal on Kuveit järsult vähendanud oma aktsiate hulka Skandias ja Assa Abloys.

Börsil on jätkuvalt ka Abu Dhabi Investment, kus keskne figuur on Araabia Ühendemiraatide president ?eik Zayed. Eraisikuna on ?eigil lehe andmeil osalused firmades Sandvik, Swedish Match, Handelsbanken ja SCA.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:38
Otsi:

Ava täpsem otsing