Vanuseline diskrimineerimine lokkab

Merike Lees 23. august 2004, 00:00

CV Online?is on kuulutused, kus otsitakse Viru keskusesse 19?29aastast müüjat ning vanalinna 40?50aastast kokka, CV Keskusest leiab Eesti Energia pakkumise üle 23aastastele telefoniteenindajatele ja Ekspresskataloogi kuulutuse üle 25aastastele müügikonsultantidele, marginaalseim ebavõrdse kohtlemise näide tuli aga SL Õhtulehest, kus otsiti alla 35aastasi nõudepesijaid.

?Ükski vanuseline piirang, mis ei tulene eriseadusest, ei ole õigustatud,? kinnitas tööinspektsiooni peajurist Reet Vare. Tööotsija, keda on töökonkursil vanuse tõttu ebavõrdselt koheldud ja kes seetõttu on välja langenud, saab vaidlustada tööandja otsuse kas töövaidluskomisjonis, kohtus või õiguskantsleri juures.

?Vanuseliste nõuete kirjutamine töökuulutusse näitab kas seaduste mittetundmist või tööandja ignorantset suhtumist diskrimineerimist käsitlevatesse seadusesätetesse või koguni mõlemat,? märkis Vare. ?Pole vahet, kas inimene on 30- või 50aastane, loeb ikkagi tema ettevalmistus, oskused ja kogemused ning selle selgitab tööandja välja enne konkreetse kandidaadi palkamist.?

Varele ei meenunud, et seni oleks ükski tööotsija esitanud diskrimineerimise kohta avalduse töövaidluskomisjonile. Niisuguste vaidluste puhul kujuneb probleemiks tõendamine: mõlemad pooled peavad tõendama, et tööle mittevõtmise põhjus oli just kandidaadi vanus. ?Tööle võtmisel ei ole ju tunnistajaid juures ja võib olla ainult ühe poole sõna teise poole sõna vastu,? selgitas Vare.

Vanuse tõttu ärapõlatud ehk ebavõrdselt koheldud kandidaadil on töölepingu seaduse 10 . paragrahvi kohaselt õigus nõuda tööandjalt tekkinud varalise ja mittevaralise kahju hüvitamist, kuid mitte töölepingu sõlmimist. Vare ei osanud öelda, kuidas töövaidluste lahendamise praktika vastavasisuliste nõuete puhul kujuneb, millised on tõendid nimetatud vaidlustes ja millise sisu õiguspraktika seaduses toodud mõistetele annab.

Töövahendusfirma Jobfinder müügiesindaja Jelena Haritonova põhjendas vanuseliste piirangute seadmist kliendi nõuetega. ?Kui ma tean, et minu klient tahab elukogemustega töötajat, siis ma võtan endale topelttöö, kui ma lasen ka noorematel inimestel oma CVsid saata, teades, et pean hakkama neile äraütlevaid vastuseid saatma,? ütles Haritonova.

Näiteks 40?50aastane kokk on eelistatud seepärast, et selles eas inimene tõenäoliselt ei jahi paremaid pakkumisi, vaid jääb tagasihoidliku palgaga töökohale püsima, selgitas Haritonova. 19?29aastased müüjad on aga Eesti turule tuleva välisfirma soov.

Eesti Energia ASi teeninduse personalijuht Kersti Gottlob selgitas, et telefoniteenindaja vanus ei ole Eesti Energiasse (EE) tööle saamisel peamine, vaid see on pandud kandidaadi enda huvides. ?Kogemus näitab, et nooremad inimesed põlevad väga kiiresti läbi, kuna tegu on sisulise nõustamise ja väga nõudlike klientidega,? rääkis Gottlob.

Ehkki EE julgustab just vanemaid kogemustega inimesi kandideerima, on nad Gottlobi sõnul võtnud tööle ka nooremaid telefoniteenindajaid, kellest on tulnud väga head töötajad. Vanuselises diskrimineerimises ei ole ükski tööotsija EEd süüdistanud.

Tartusse müügikonsultanti värbav Ekspresskataloogide AS üritab vanuse alampiiriks 25 aastat seades tõrjuda tudengeid. See on põhitöö, mis vajab järjepidevust, põhjendas kontaktisik Kalev Ints. ?Sellest, et vanusepiirangu äratoomine on seadusega vastuolus, polnud mul aimugi,? lisas Ints.

46aastane Peeter Roos, kes on tööle kandideerides enda hinnangul just vanuse pärast kohast ilma jäänud, tunnistab, et ei tea seaduslikest õigustest ebavõrdse kohtlemise korral suurt midagi. Seetõttu pole ta tööandjate peale ka kaevanud. ?Ega selles firmas, kuhu sind ei taheta, pole hea poolvägisi töötada,? märkis Roos.

Roosi sõnul jääb töökuulutusi vaadates mulje, et üle 40aastased inimesed võiksid end maha matta, sest neid ei soovi enam ükski tööandja.

CV-Online teavitab oma kliente sellest, mis on töökuulutuse koostamisel diskrimineeriv ja mis mitte. Kuid kuulutuse panevad üles siiski firmad ise. Samuti jääb neil võimalus andmebaasist endale töötajaid otsides kehtestada vanuseline selektsioon.

Põhjusi, miks vanus kuulutuses ära tuuakse, on mitmeid. Kõige mõistetavam vast see, et otsitakse inimest, kes ka kollektiivi sobiks ja end seal hästi tunneks. Kui tegemist on verinoore kollektiiviga, siis võib mõni 50aastane töötaja ennast seal ebamugavalt tunda ja firmakultuuriga mitte adapteeruda.

Meie karjääriabisse pöördub tihti üle 40aastaseid inimesi, kes on nõutud äraütlemiskirjade laviini ees. Iga juhtum on muidugi eriline, kuid üks põhjusi on ka ülekvalifitseeritus ja tegelikkuses kõrgemad ootused, kui tööandja täita suudaks.

Näiteks kandideerivad kõrgharidusega, varasema juhtimiskogemusega keskealised naisterahvad müügiassistendi või sekretäri kohale. Arvates, et kui mujale ei sobi, siis sinna ikka saab.

Tegelikkuses pelgab tööandja just ülekvalifitseeritust ja suutmatust rahulolevalt töötada madalamal kohal, madalama palga eest.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing