Soome maiustustetootja Leaf saab peatselt uue omaniku

Tõnis Arnover 31. august 2004, 00:00

CSM ütles poolaastatulemusi avaldades, et loobub Euroopa suuruselt kolmandast maiustusetootmisest, kuna soovib keskenduda pagaritööstustoorme, biokemikaalide ja suhkrutoodete valmistamisele.

CSMi esimese poolaasta puhaskasum oli 1,05 miljardit krooni, mis mullu sama ajaga võrreldes oli 290 miljoni võrra väiksem. CSMi nõukogu esimees Jaap Vink ütles kommentaariks: ?Oleme aru saanud, et kasvamine uutele turgudele ning uute klientide võitmine nõuab senisest täpsemat tootevalikut. Sellest lähtudes on CSM valinud uue kursi ja muutnud strateegiat.?

Firma lubas alustada müügikõnelusi oktoobris ning sõlmida tehingu enne aasta lõppu. Võimalikku ostjat CSM ei maininud, kuid kinnitas, et tahab maiustusetootmise müüa tervikuna, mitte osade kaupa. Maiustustegruppi, mis annab umbes kümnendiku CSMi käibest, kuuluvad peale Leafi veel Red Band Venco ja Malaco.

CSMi plaanide tõttu tuleb Soome Leafil suhteliselt lühikese aja jooksul juba mitmendat korda omanikku vahetada. Soome Huhtamäki kontsern ostis Hollandi Leafi, endise nimega Hellas, 1987. aastal, kuid 12 aastat hiljem müüs selle 6 miljardi krooni eest edasi CSMile, mis omakorda on nüüd otsustanud sellest loobuda.

Leafil on üle kolme tuhande töötaja ning tootmine Soomes, Rootsis, Hollandis, Suurbritannias, Iirimaal, Itaalias, Poolas ja Venemaal ning ühisfirma Indias. Firma eelmise aasta käive oli 1,78 miljardit krooni ning turuosa Soomes 30%. Leaf ekspordib oma tooteid paarikümnesse riiki, sealhulgas teistesse Põhjamaadesse, Eestisse, Lätisse, Leetu ja Venemaale.

Leaf on olnud CSMis tervislike toodete arenduskeskus. Firma tegevdirektor Jari Latva-Rasku nimetas seda MTV3-le antud intervjuus suureks eeliseks, kuna tänu sellele on ligi pooled Leafi tooted suhkruvabad. Seal arendatud ksülitoolil põhinevate toodete müük laieneb järjest maailmaturul. Neist tuntuim on ksülitoolnäts Jenkki. Levinumate Leafi toodete hulka kuluvad veel Mynthoni kurgupastillid, Tupla täidisega piima?okolaadid ja Chewitsi närimiskommid. Soome tervishoiunõukogu heakskiidu on pälvinud XyliFreshi näts ja Läkerol-Dentsi pastillid.

Juunis avas Leaf Mynthoni kurgupastille valmistava tehase Peterburis, mille toodang läheb põhiliselt Vene turule.

Eestis jt Balti riikides on kõige paremini minev Leafi toode Mynthoni kurgupastillid, mille turuosa Eestis ja Leedus on ligi 40% ning Lätis 25%, ütles Leaf Baltics ASi juhatuse liige Margus Tomberg. Täidisega piima?okolaadi Tupla turuosa küünib Eestis 10 protsendini ja Chewitsi närimiskommide turuosa jääb veidi alla selle. Tombergi sõnul on järjest kasvav Jenkki nätsu nõudlus tõstnud nad suuruselt kolmandaks nätsumüüjaks, sajaprotsendilise ksülitoolisisaldusega tunduvalt kallima XyliFreshi müük on palju tagasihoidlikum.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:41
    Otsi:

    Ava täpsem otsing