Ülo Toomsalu • 31. august 2004 kell 6:04

SLÕL: Hiiumaa vallavanem kandideerib Soome kolme vallajuhi kohale

Hiiumaa Pühalepa vallavanem Ants Orav pani suve hakul Soome poole teele kolm elulookirjeldusega ümbrikku - ta kandideerib seal kolme vallajuhi ametikohale.

«Mis seals imelikku on? Käivad ju seal igal pool maasikaid korjamas, bussijuhtideks,» selgitab SL Õhtulehele igipõline hiidlane, Pühalepa vallavanem Ants Orav naerdes, miks ta näeb end meelsasti mõne Soome vallajuhi ehk kunnonjohtaja ametikohal.

Mõtte kandideerida Soome riigiametnikuks sai Orav internetist.

«Suvel leidsin ja hakkasin uurima, mis probleemid seal Hyrynsalmi vallas on. Helistasin sinna ja öeldi, et muidugi kandideeri. Nüüd ei ole ju Soomes vaja tööluba, Euroopa Liidu liikmele on tööturg avatud. Saatsin CV ära ja nüüd on tulemus käes - hirmus kisa käib,» selgitab Orav, kui hõlbus on välismaale tööle kandideerida.

Esimesena lõppes avalduste saatmise aeg Hyrynsalmi vallajuhi ametikohale. Kui ümbrikud 20. augustil avati, selgus, et osalejaid on 15 ning nende hulgas valla senine juht. Kui tuli välja, et vallajuhiks pürib ka eestlane, helistas kohaliku maakonnalehe ajakirjanik Oravale ja palus intervjuud.

«Ma pidin olema Soome ajaloos esimene väljamaalane, kes kandideerib omavalitsusjuhiks. Tuleb välja, et teen ajalugu,» ütleb Orav, kes on interneti teel end ka võimaliku tulevase tööpõlluga kurssi viinud. Selgub, et Kesk-Soomes, 600 kilomeetri kaugusel Helsingist asuv Hyrynsalmi vald on Pühalepa vallast koguni seitse korda suurem - 1500 ruutkilomeetrit. Põhiprobleem on seal praegu seotud kõrvalvalla ühinemisega.

Kes uuest aastast Hyrynsalmi vallajuhiks saab, otsustatakse tõenäoliselt sel nädalal.

Peale eelmainitud valla juhi kohale kandideerimise pretendeerib Orav veel kahe valla, Lapimaal asuva Inari ja Toholampi juhi kohale. «Need on niisama, neid soovitati, et kui sa Hyrynsalmile teed, tee sinna ka, seal on ka vallajuhi koht vakantne,» põhjendab Orav laia ettevõtmist. Elus teist korda CVsid saatnud Orav esialgu palju ei looda: «Tuleb hakata kehvemate lootustega pihta, siis on positiivsed üllatused.»

Hetkel kuum