Rakvere pilvedes

Aarne Mäe 22. september 2004, 00:00

Umbes 12 miljonit krooni maksma läinud modernne ja palju diskussioone tekitanud Rakvere keskväljak oli piisav ahvatlus kinnisvaraarendajatele, kes nüüd on huvitatud muutma Rakvere südalinna silmapaistvaks vaata et kogu Euroopa väikelinnade seas.

Tõepoolest, Rakvere ehitusmaastik hõljub jätkuvalt pilvedes, seda juba sõna otseses mõttes, sest linnavalitsusele ilmutasid end suve lõpul investorid, kes tahavad linnasüdamesse püstitada umbes 16korruselise kõrghoone.

Asjaga näib päri olevat ka edumeelne linnaarhitekt Oliver Alver, kes leiab, et 55meetrine hoonemaht sobiks kunagise munakivist turu platsi äärde suurepäraselt. Enamgi veel, tema vaimusilmas kerkiks samasugune torn ka linnasüdame teises otsas.

Nii nagu käib elav arutelu ümber kavandatava kõrghoone, käis tuline vaidlus ka keskväljaku hinna ja sobivuse üle. Ükski prohvet ei ole aga kuulus omal maal.

Kui rakverelased tegid väljaku koos sinna kerkinud ajutise mullakuhilaga sõnades maatasa, siis oli noorte pealinna arhitektide loodud kallis keskväljak lõppeval suvel linnuse kõrval turistide üks meelisobjekte, mida imetleda. Ka kriitikud kiidavad arhitektuuribüroo Kosmos julgeid ideid.

Üks asi on väljanägemine, teine ja majanduslikult hoopis tähtsam, mida sinna majja panna. Olgu, keldrikorrustele tulevad garaa?id, alumised korrused saavad mõned bürood (ehkki ümber kesklinna asuvates kaubanduskeskustes on büroopindu niigi üle), ülemisele korrusele mingi panoraamvaatega restoran, saun ja bassein. Ka avalik vaateplatvorm, mis oli linnavalitsuse üks eeldusi.

Ja korterid. Seda küll, et uued kommunikatsioonid, sõidad garaa?ist liftiga otse magamistuppa ja vaatad aknast tammelatvu, kuid Rakvere elukeskkonda on se-ni hinnatud siiski pigem looduslähedaste eramurajoonide kui korterite tõttu.

Miks peaks näiteks keegi, kes Lasnamäe betooni vahel tööl käib, tulema oma Rakvere koju, et tornmajas välja puhata?

Teiselt poolt vaadates on kõrghoonel vägagi sügav mõte, sest vaadates sealsamas tänavu kevadel müüdud krundihinda, jäi karp isegi Tallinna paljunäinud ärimeestel lahti. Et kesklinn on täis ehitatud, käiakse välja müstilist hinda.

Rakvere linnale kuulunud Turu platsi äärse kinnistu hind tõusis suve hakul enampakkumisel poole võrra ning lõpuks läks see loosi 1500kroonise ruutmeetrihinnaga, jäädes pidama 700 000 kroonil, mis tekitas linna eelarvesse paraja ülelaekumise.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing