Mosaiiktee materjali leiab nii ehitusjääkidest kui ka mererannast

Tiina Kolk 29. september 2004, 00:00

?Aedadesse ja parkidesse võiks rohkem omanäolise sillutisega teid rajada,? sõnab Tartu Kõrgema Kunstikooli õppejõud Tuuli Puhvel. ?Tänuväärset materjali mosaiikteeks leiab mererannast, järve kaldalt või põlluservast vanast kivihunnikust. Kiviraiumise töökoja graniidi- ja marmorijääkidest saab neile lisa.?

Puhveli arvates võib üks mosaiigiruut olla tänavat ilmestav detail. ?Pilkupüüdva mustriribaga saab anda tavalisele tsemendist kõnniteele uue väärtuse. Niisugusesse mosaiiki võib paigutada ka kaugetelt maadelt kaasa toodud kivitükke, et reisimälestused kogu aeg silma all oleksid,? soovitab Puhvel.

Maal, kus kivikesi võib korjata põllult ning ehitustelt leida vanu paekivi- ja tellisetükke, on head võimalused ka teeradade markeerimiseks.

Väikese põrandamosaiigiga, paari kivireaga võib terrassi sektoriteks jagada. Sobib kasutada nii oma kodu ümbruse kive kui ka tootmisjääke.

Mõni aasta tagasi juhendas Tuuli Puhvel maali ja maalingute restaureerimise eriala tudengi Anne Aidma diplomitööd ? tänavamosaiiki Toomemäel. Vanasse parki kahe trepimademe vahele ladus neiu kena sillutise, mis on senini vapralt tuhandetele jalaastudele vastu pidanud. Selle mosaiigi kivid pärinevad Läänemere rannast, Peipsi, Võrts- ja Saadjärve kaldalt, kiviraiumiskoja jäätmelasust.

Lihvitud tumedaläikelise graniidi tükke ja heledaid marmoritükke tuleb teiste kivide vahele panna mõõdukalt, sest nende sile pind on vihma ja lumega väga libe. Suuri läikpindu pole mõtet üldse kasutada.

Kui kivid on korjatud ja mosaiigikavand valmis, tuleb pinnas ette valmistada: pärast pealmise kihi koorimist katta alus 5?10 sentimeetri paksuse liivakihiga ja selle peale laduda valitud materjal. Kivide vahele puistatakse liiva ja tsemendi kuivsegu. ?Olenevalt mosaiigi mõõtudest võib töö võtta mõne tunni, päeva või nädala, aga silmarõõmu pakub selline aiakujunduselement aastakümneid,? nendib Tuuli Puhvel. Muidugi peavad mosaiigil olema kindlad servad, äärekivid, kas või liiprid, puupalgid tee ja lillepeenra vahel. ?Väikeste kivide mustrisse ladumine on mõnusam tegevus kui ühesuuruste munakivide otsimine ja nende korrapärane paigaldamine,? ütleb Puhvel.

Aiateest võib tsementeeritud ala ja mosaiigi vaheldumisega kujundada ?triibulise vaipkatte?. Sellisesse mosaiiki sobivad peale kivide keraamika- ja portselanitükid, klaasikillud, plaatimisjäägid jms.

Niisugust motiivi kannab Raili Randoja kavandatud Emajõe-äärse aia kivi-puidutriibuline tee. ?Algselt oli planeeritud terrassi ja sadamasilla ühendusteele puidust katend. Kuna puittee võib märjaks saades libedaks muutuda, siis asendasime selle kombineeritud katendiga. Tee on ehitatud aiateede jaoks tavapärasele 10 cm paksusele killustikalusele, montaa?iliivana on kasutatud paesõelmeid,? selgitab aiakujundaja. Teekatendiks on sügavimmutatud kuusepuidust 10×10 cm ristlõikega prussid ja hallist graniidist 10×10×10 cm täringukivid (Väo Paas). Vuugid on täidetud hallide graniitsõelmetega. Puidu ja graniidi vahekord kolm rida kivi vaheldumisi kolme rea puiduga on valitud sellise arvestusega, et kõndimisel astutaks samal ajal nii puit- kui ka kivipinnale, teekatend oleks aga veel piisavalt stabiilne ja et see vähendaks tee libedust selle märjaks saamisel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:46
Otsi:

Ava täpsem otsing