Nafta Euroopas ilmategija

Tõnis Oja 29. september 2004, 00:00

Nafta hinna tõus uuele rekordtasemele põhjustas positiivse meelolu Euroopa aktsiaturgudel, ka USA aktsiaturud said esimesest löögist üle ning alustasid eilset kauplemispäeva kerge tõusuga.

Euroopa aktsiaturgude veduriks olid nafta- ja kaevandusfirmad. ?Naftakompaniid on raporteerimas rekordilistest kasumitest,? lausus uudisteagentuurile Bloomberg Pariisis asuva fondi Cholet-Dupont Gestion fondijuht Klian de Kertanguy, kelle hallatavas fondis on muu hulgas Euroopa suuremate naftakompaniide Totali ja Eni aktsiaid.

Euroopa suurima naftatöötluskompanii Totali aktsia hind kerkis 1,2 protsenti, 171,5 euroni, mis on selle kõrgeim hind alates 2002. aasta maist. Euroopa suurima naftakompanii BP (endine British Petroleum) aktsia hind tõusis 2,3 protsendi võrra, 544 Suurbritannia pennini. Hispaania suurima naftakompanii Repsoli aktsia hind liikus koguni 3,5 protsenti kõrgemale, 17,90 euroni. Norra Statoili aktsia hind tõusis ühe protsendi võrra, 98,75 Norra kroonini, jäädes vaid kübekese alla kõigi aegade rekordile.

Lisaks naftasektorile oli hea päev kaevandusettevõtete väärtpaberitel. Maailma suurima kaevanduskompanii BHP Billitoni aktsia hind hüppas Londoni börsil 4,9 protsenti, rekordilise 582,5 Suurbritannia pennini, sest saavutati kokkulepe müüa Hiina terasetootjatele varem otsustatule lisaks 3,2 miljardi dollari eest rauamaaki.

Metallitootjate aktsiate hinnad tõusid veel tänu vasele, mille hind kerkis viie kuu kõrgeimale tasemele, 2950 dollarini tonnist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:46
Otsi:

Ava täpsem otsing