Ettevõtte tulumaks 7,5% säilitaks tänase seisu

ÄP 30. september 2004, 00:00

Veidi üle poole ettevõtte ?tulumaksuvabastuse? üheksast aastast on seljataga ja mõtlema peab 2009. aasta algusele, mis siis saab. Ise oleme veendunud, et meie senine tee on õige ? on aidanud tuua investeeringuid, parandanud ettevõtluskliimat, suurendanud tegelikku ettevõtte tulumaksu laekumist ja aidanud järele jõuda ELi keskmisele elatustasemele. Rikaste ELi riikide meelest on meie tee vale.

Kuigi Äripäeva toimetus on olnud veendunud ?tulumaksuvabastuse? pooldaja, peame minister Veskimägi ideed kehtestada 10protsendiline ettevõtte tulumaks arutamist väärivaks, kui mitte isegi heaks mõtteks. Põhjendame oma seisukohta, et see ei näiks taganemisena meie põhimõtetest.

Ettevõtte 10protsendilise tulumaksumäära kehtestamisega ettevõtte maksukoormus tõenäoliselt väheneb, ja see on hea. (Tõsi, füüsilisel isikul, dividendi saajal, suureneb, aga sellest allpool.) Praegu tuleb ju ettevõttel endal, enne kasumi dividendina jaotamist, tasuda 26% tulumaksu (netodividendi arvestuses 35,1%, mis on sama).

Kuivõrd praegu ei pea reinvesteeritud kasumilt tulumaksu maksma, ja Veskimägi idee järgi peaks, sõltub ettevõtte tegelik maksukoormuse muutumine sellest, kui pikalt ja kui palju investeeritakse enne kasumi väljavõtmist.

Kui ettevõttel pole vaja investeerida, vaid senised investeeringud toovad stabiilselt kasumit, mis läheb dividendideks, siis on Veskimägi plaan priima ? võit

26-lt 10 protsendile. Ja EL plaksutab meile veel ettevõtte tulumaksu kehtestamise eest.

Kui aga ettevõte reinvesteerib järjest kogu kasumi, siis võib Veskimägi plaan kehvemaks osutuda. Ent lõputult ei saa kasumi väljamaksmist edasi lükata ? aktsionärid ei tarvitse olla nõus, nad tahavad millestki elada. Justiitsministeeriumi kantsler Priidu Pärna kirjutas oma kolumnis veenvalt, et ?aktsiaseltsi mõte on dividendi teenida?, ÄP, 25.05.2004. Kui ettevõte jõuab rajust investeerimisest stabiilse kasumi teenimise faasi, on Veskimägi plaan jällegi etem.

On veel üks positiivne lahendus: kuni 2008. aasta lõpuni maksimaalselt investeerida, et võtta maksusüsteemi paratamatust muudatusest oma firma jaoks maksimum.

Veskimägi plaani järgi läheks dividendidelt tulumaksu tasumise kohustus füüsilistest isikutest dividendisaajatele, nagu iga teine tululiik.

Arvutame, palju aktsionär kaotab. Praegu maksab firma 100 kasumikroonist 26 tulumaksuks ja netodividendiks jääb 74. Veskimägi plaani realiseerudes maksab firma 10 krooni, 90 läheb aktsionärile. Füüsilise isiku, aktsionäri tulumaksumäär on selleks ajaks langenud 20 protsendile. Tal tuleks loovutada veel 18 krooni ehk alles jääks 72 krooni.

Tundub, et kaotus ? ELi astumisele lõivu maksmine ? polegi väga suur: kaks krooni firmas tekkinud saja krooni kasumi kohta.

Ettepanek rahandusministrile: kui tal õnnestuks ?määrata? ettevõtte tulumaksumäär 7,5 protsendile, ei muutuks dividendi saava füüsilisest isikust aktsionäri jaoks võrreldes praegusega mitte midagi.

Veskimägil tasuks teha ELi rahanduskoridorides B-plaani lobitööd, et hundid oleks söönud ja lambad terved: EL saaks oma ettevõtte tulumaksu, aga meie aktsionärid ei kaotaks midagi.

Tõsi, firmast firmasse liikuv kasum saaks mitu korda maksustatud, ent kas see kõrvalefekt ? pikkade firmaahelate lühendamine ? pole samuti positiivne?

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing